Μαθητές της Νίκαιας δενδροφυτεύουν το προαύλιό τους

Γράφει η Μαρία Ζουμπούλογλου-εκπαιδευτικός

δενδροφύτευσηΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 από την Β΄ Τάξη τους 14ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας δενδροφύτευση μέσα στον προαύλιο χώρο του  σχολείου.

Ο χώρος γέμισε με μικρούς και μεγάλους εθελοντές, που με μεράκι και φροντίδα φύτεψαν δέντρα και φυτά υπό την επίβλεψη του δασκάλου τους κ. Φώτη Μυλωνά αλλά και του υπεύθυνου φυτωρίου του Δήμου Νίκαιας, κ. Νίκου Κουβάτσου. Όλα τα φυτά ήταν χορηγία του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη.

Οι μαθητές με το δικό τους τρόπο, έβαλαν ένα σημαντικότατο λιθαράκι στην προσπάθεια όλων μας για την προστασία του περιβάλλοντος και απέδειξαν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που τους διακατέχει.

Τα παιδιά φύτεψαν και πότισαν με ιδιαίτερο ζήλο, χαρίζοντας στο προαύλιο του σχολείου μια διαφορετική όψη.

Αξιόλογη και η συμμετοχή του κ. Ηλία Σάμιου από τον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη, καθώς και του υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Πειραιά, κ. Γιώργου Βούλγαρη.

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονείται στην τάξη με τίτλο: «Καταστροφή του Περιβάλλοντος και Τρόποι Προστασίας του». Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη διαδικασία δενδροφύτευσης. Ακολούθως φυτεύτηκαν συνολικά δύο λεμονιές, μία πορτοκαλιά και έξι λιγούστρα τα ιαπωνικά. Εν συνεχεία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Γ. Βούλγαρη για τα οφέλη της δενδροφύτευσης και το καλό αποτύπωμα που αφήνουν με αυτή τους τη δράση στο επιβαρυμένο μας περιβάλλον. Τέλος κι αυτά με τη σειρά τους ενημέρωσαν τους μικρότερους μαθητές του Νηπιαγωγείου για αυτή τη δράση τους.

Δράσεις στα πλαίσια της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών αναμφίβολα προάγουν την αειφορία και αποτελούν έναν από τους θεμελιώδεις στόχους της εκπαίδευσης. Οφείλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τους πρωταγωνιστές αυτής της πρωτοβουλίας και κυρίως στους λιλιπούτειους μαθητές που αποτελούν τα κύτταρα της αυριανής κοινωνίας και θα αναλάβουν τα ηνία διαχείρισης  του πλανήτη μας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *