Μαρία Καλλιρούση…(Η Τίμηση της μνήμης της τιμά και τους τιμώντας)

Σε μια εποχή που η κοινωνία ωθεί τα μέλη της στο κυνηγητό του χρήματος, το οποίο φευ, συγκεντρώνεται συνεχώς σε λιγότερους. Σε μια εποχή που η δροσιά των ευγενικών ανθρώπινων αισθημάτων, με τη συμβολή ακόμη  και των τεχνικών επιτευγμάτων της επιστήμης – όλα ηλεκτρονικά, όλα αυτοματοποιημένα – «υπέστη ξήρανση».

Μαράθηκε η ομορφιά της ζωής, χάθηκε η τρυφερότητα στις ανθρώπινες σχέσεις, σιγοσβήνει η ανθρώπινη αγάπη, κατάντησε κενός λόγος η «καινή εντολή: αγαπάτε αλλήλους».

Τις σκέψεις αυτές μου έφερε στο νου μια έκπληξη: την Τετάρτη, 6 Μαρτίου, το ΤΑΠΕΠΑ, Ταμείο Περιθάλψεως Εκτελωνιστών Πειραιώς Αθηνών, ένας σχετικά ολιγάριθμος ασφαλιστικός οργανισμός, μερικών εκατοντάδων μελών, ετέλεσε τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο, τιμώντας την μνήμη της μακαριστής Μαρίας Καλλιρώση, πρόσφατα θανούσης διοικητικής διευθύντριας του Ταμείου, κατά τις κρίσιμες δεκαετίες του (χίλια εννιακόσια «πενήντα», «εξήντα», «εβδομήντα», «ογδόντα»).

Στο μνημόσυνο που ετελέσθη εις τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στην επακολουθήσασα επιμνημόσυνη σύναξη προσήλθε πλήθος ασφαλισμένων, επίσης διατελεσάντων προέδρων, γραμματέων και μελών διοικήσεως του ΤΑΠΕΠΑ, κατά τα έτη της υπηρεσίας στο ταμείο της μεταστάσης, και το προσωπικό του Ταμείου, από του διευθυντού μέχρι του κλητήρος.

Η Μαρία Καλλιρώση, ως άνθρωπος και οργανωτικό στέλεχος, υπήρξε υπόδειγμα εργατικότητας και τιμιότητας. Φωτισμένη και αφοσιωμένη στο καθήκον, παράλληλα προς τις διοικήσεις, συνέβαλε τα μέγιστα στο να καταστεί, το Ταμείο που διηύθυνε, το ΤΑΠΕΠΑ, σε ένα από τα πλέον εύρυθμα Ιδρύματα Περιθάλψεως της Ελλάδας.

Με τον ζήλο και τις διοικητικές της ικανότητες, αλλά και την βαθειά αγάπη της για τον «άνθρωπο», κατάρτισε όλους τους συνεργάτες της και τους ενέπνευσε στο υψηλό καθήκον, αφήνοντας όταν απεχώρησε, αντάξια διεύθυνση και άρτια κατάρτιση.

Ο τρόπος ου την ετίμησε η παρούσα διοίκηση, και οι παλαιοί και μεταγενέστεροι συνάδελφοί της στην διοίκηση του Ταμείου, με συνεκίνησε και με έκανε να σκεφθώ πως, από την παράδοση στην χώρα μας κάτι μένει.

Γιάννης Οικονομίδης

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *