Μαραθών – Σαλαμίς

ΔΗΜΟΥ ΦΡΙΞΟΣΕκπλαγήκαμε πολύ ευχάριστα, που στις εορταστικές εκδηλώσεις των εικοσιπέντε αιώνων από την απαράμιλλη θυσία στη μάχη των Θερμοπυλών (τελευταίο δεκαήμερο Αυγούστου 480 πΧ.) και την μεγαλειώδη και νικηφόρα ναυμαχία της Σαλαμίνας (28 ή 29 Σεπτεμβρίου του 480π. Χ επίσης), θα παρουσιαστεί η όπερα «Μαραθών – Σαλαμίς» του Παύλου Καρρέρ ή Καρρέ (1829, 1896)!

Είναι γνωστό πως στα έργα αυτού του μεγάλη Ζακυνθινού μουσικοσυνθέτη, περιλαμβάνονται και οι τέσσερις, εθνικού περιεχομένου όπερες: «Μάροος Βότζαρης», (1858-1860) στην οποία περιέχεται και το κλέφτικο τραγούδι «Ο Γέρο Δήμος», «Κυρά Φροσύνη» (1868) βασισμένο στο ομότιτλο ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, «Δέσπω» (1882) σε λιμπρέτο του Αντωνίου Μανούσου και «Μαραθών – Σαλαμίς» που ενώ γράφτηκες το 1887 πρωτοπαίχτηκε το 2003, 116 χρόνια μετά, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου είχε την χαρά και ο υπογράφων να την χειροκροτήσει.

Ήταν επομένως πολύ σωστός ο προγραμματισμός της φετινής παρουσίασης αυτής της εθνικής όπερας. Θα πρέπει όμως και του χρόνου, που επίσης γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, να ανέβει πάλι όπερα του Π. Καρρέρ αλλά και γιατί όχι και σε επόμενα μάλιστα, κατά τις περιόδους ων εθνικών μας Επετείων;

Φρίξος Δήμου

Πλοίαρχος Ε.Ν

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *