Με τον Άγιο Κων/νο τον Υδραίο. Το μετάλλιο της Εκκλησίας για τα 200 του 21

ΜΕΤΑΛΛΙΟ2Παρουσιάστηκε το μετάλλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με την τήρηση όλων των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων.

Η παρουσίαση του μεταλλίου, που φιλοτέχνησε ο χρυσοχοϊκός οίκος «Μιχαλάς», έλαβε χώρα στην αίθουσα της Ιεραρχίας, στο Μέγαρο της Ιεράς Συνόδου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με την ευθύνη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, στο πλαίσιο των συνοδικών και περιφερειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

«Εκφράζω σήμερα την βαθιά συγκίνηση των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πραγματοποίηση αυτής της ξεχωριστής, συμβολικής τελετής.

Η Εκκλησία μας, σήμερα, παρουσιάζει επισήμως το μετάλλιο που αφιερώνει στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την οποία και εορτάζουμε πανηγυρικά φέτος.

Το μετάλλιο αυτό, θα απονέμεται σεΜΕΤΑΛΛΙΟ1 πρόσωπα και φορείς, ως συμβολικό αντίδωρο για την προσφορά τους στο έθνος. Σε εκείνους δηλαδή, που εκπροσωπούν επάξια ανάμεσά μας τη συνέχεια της ανιδιοτέλειας και της αξιοσύνης που εμφύσησε ο Τριαδικός Θεός στους κτήτορες και πατέρες του νεοελληνικού κράτους.

Το επετειακό αυτό έτος αφιερώθηκε από την Εκκλησία μας στους Αγίους Νεομάρτυρες. Αφιερώθηκε στις καθαγιασμένες αυτές μορφές που έπεσαν για τον Σταυρό και για τα χώματά μας, για τη γαλανόλευκη και για την Παναγιά μας, για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την Ελευθερία. Σ’ εκείνους, λοιπόν, που πριν από διακόσια χρόνια έφτασαν στη θέωση την ψυχή τους και την Ελλάδα, αφιερώνουμε και το επετειακό αυτό έμβλημα.

Μέταλλο ακατάβλητο η ψυχή των Νεομαρτύρων, μέταλλο ακαταπόνητο και η δική μας ελπίδα στο φωτοστέφανο που τους περιέβαλε. Αυτός ο συμβολικός δεσμός του χθες με το σήμερα, των προγόνων μας με τη συνείδησή μας, της ιστορικής αλήθειας με το θεοφρούρητο μέλλον που έχουμε ακολουθώντας τα χνάρια τους. Αυτός είναι που αποτυπώνεται, με την ευλογία της Υπερμάχου Στρατηγού τα Νικητήρια, στο μετάλλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο σήμερα παρουσιάζουμε».

Στη συνέχεια, ο π. Θωμάς Συνοδινός, πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, ευχαρίστησε τον μακαριώτατο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για την εμπιστοσύνη του έργου της κατασκευής του μεταλλίου και σημείωσε ότι «… η ιστορία δεν είναι απλώς μνήμη και νοσταλγική αναπόληση, αλλά πάλη και ένα συνεχές πνευματικό αγώνισμα απελευθερωτικό, από καθετί δεσμευτικό, από καθετί που εμποδίζει τον άνθρωπο να ανέβει στο φως». 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *