Ναι από το Ε.Β.Ε.Π στην Εθνική προσπάθεια.Για τον Κορονοϊό

ΚΟΡΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣΤο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ενημέρωσε άμεσα όλες τις επιχειρήσεις-μέλη του για τα νέα αυστηρότερα μέτρα λειτουργίας της αγοράς, τα οποία θεωρεί σωστά και απαραίτητα. Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων για 14 μέρες, ξεκινώντας από το Σάββατο 14 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020. Σε μία εθνική προσπάθεια, άπαντες έχουν υποχρέωση να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις ΠΝΠ και τις Υπουργικές αποφάσεις (επισυνάπτονται συνημμένα ΚΥΑ 855/2020 και ΚΥΑ Β859/2020). Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το ποιες επιχειρήσεις κλείνουν και ποιες παραμένουν ανοιχτές, παρέχονται από το 1520 του ΥΠΑΝ, αφενός προς αποφυγή των αυστηρών ποινών, αλλά κυρίως με σκοπό να περιορίσουν τη μετάδοση του κορονοϊού, μέσω της συγκέντρωσης ατόμων σε χώρους μαζικής συνάθροισης.

Το Ε.Β.Ε.Π., επίσης, αναλύοντας τα τρία πιθανά σενάρια του ΚΕΠΕ για την επόμενη ημέρα του κορονοϊού, θεωρεί πως, εάν εφαρμόσουμε υπεύθυνα τις οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, τότε, για το εμπόριο, τη βιομηχανία, τα logistics και τη ναυτιλία, είναι εφικτό να επιβεβαιωθεί το «μετριοπαθές» σενάριο.

Στο ξεκίνημα της επιδημίας του κορονοϊού δημιουργήθηκαν τρία πιθανά σενάρια με εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Όμως, μετά την παρέλευση του χρόνου και την αξιολόγηση, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, της εξάπλωσης του κορονοϊού σε πανδημία, τα πιθανά σενάρια περιορίζονται. Το ΚΕΠΕ προσεκτικά περιγράφει τις προβλέψεις των τριών σεναρίων με εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στους τομείς της ελληνικής οικονομίας που θα πληγούν περισσότερο.

Σύμφωνα με το πρώτο «ήπιο σενάριο», ο ιός θα έπρεπε να έχει περιοριστεί και ελεγχθεί έως τα μέσα Μαρτίου και οι Κινέζοι να έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους μέχρι το τέλος Μαρτίου για την προώθηση των 2 εκ. «ορφανών κοντέινερς» από την Κίνα στην Ευρώπη. Αυτό θα ξανάδινε ώθηση στην αύξηση της κατασκευής, της βιομηχανικής παραγωγής, στα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία και, κατ’ επέκταση, σε εξαγωγές, logistics και ναυτιλία.

Σύμφωνα με το δεύτερο «μετριοπαθές σενάριο» υποθέτουμε ότι, μεσοπρόθεσμα, θα συνεχιστούν σε μεγάλη ή μικρή κλίμακα «καραντίνες» μέχρι και τον Απρίλιο. Όμως, αμέσως μετά, η οικονομική δραστηριότητα θα αυξήσει στροφές και θα φθάσει σε επίπεδο ομαλής λειτουργίας τον Μάιο. Η πανδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2020.

Το τρίτο «δυσμενές σενάριο» είναι το χειρότερο και αυτό που πρέπει να αποφύγουμε, ώστε ο κορονοϊός να μη συνεχίσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα να εξαπλώνεται. Με βάση την υπόθεση του δυσμενούς σεναρίου δεν μπορούν να γίνουν πολλές προβλέψεις. Η επέκταση της πανδημίας και στο τρίτο τρίμηνο του 2020 θα επιφέρει μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7%-0,9% για το 2020 με απώλειες έως 1,8 δις ευρώ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *