Ναός Σταυροπόλεως Βουκουρεστίου.Εκεί ορκίστηκες ο Υψηλάντης το 1821

αλέξιοςΣτις 17 Μαρτίου 1821 του Αγ. Αλεξίου, στο Βουκουρέστι, στον ιερό Ναό Σταυροπόλεως, που είναι αφιερωμένος στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ, ο Αλ. Υψηλάντης με τον ιερό λόχο ευλογείται και ορκίζεται εκ νέου για την ευδόκιμη πορεία του αγώνα.

Πρόκειται για έναν μικρό αλλά αριστουργηματικό ευκτήριο οίκο αληθινό κομψοτέχνημα, που θεμελίωσε το 1726 ο ιερομόναχος από την Πωγωνιανή της Ηπείρου Ιωαννίκιος Στρατονικέας.

Επειδή ο κτήτωρ αναδείχθηκε εν συνεχεία σε επίσκοπο Σταυροπόλεως και έξαρχο Καρίας, ο Ναός πέρασε στην ιστορία ως ναός Σταυροπόλεως αν και πρόκειται για ναό των Ταξιαρχών.

Στους χορηγούς – ευεργέτες του ναού είναι η οικογένεια Μαυροκορδάτου.

Εκεί έμαθα από τον τοπικό ξεναγό και τους ιερείς για την ορκωμοσία του Υψηλάντη στις 17 Μαρτίου 1821, του αγ. Αλεξίου, στον εν λόγω ναό.

Έτσι χαρακτήρισα, τον αγ Αλέξιο, ως τον Άγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μιας και την ίδια ημέρα έγινε και η ορκωμοσία στην αγ. Λαύρα (η κάρα του Αγίου βρίσκεται εκεί, ως δωρεά των Παλαιολόγων), καθώς και στην Τσίμοβα (Αρεόπολη).

Είναι πραγματικά όμορφο και φυσικά όχι τυχαίο, να γίνουν 3 ορκωμοσίες σε 3 άκρες του Ελληνισμού, την ίδια ημέρα. Συντονισμός και συμπτώσεις, χωρίς την χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων επικοινωνίας που δηλώνουν το Πάνδημο της ενότητας και της θέλησης των προγόνων, κάθε καταγωγής και Κοινωνικής Τάξης, της εποχής εκείνης, για οριστική ρήξη με το δυναστικό κατεστημένο που τους στερούσε αξιοπρέπεια και Ελευθερία, με το σύνθημα : «Ελευθερία ή θάνατος».

Δημήτρης Σταθακόπουλος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *