Να στηριχτεί η Ελληνική βιομηχανία

σβαπΗ ανάγκη στήριξης με κάθε τρόπο της ελληνικής βιομηχανίας σε μια κοινή προσπάθεια της πολιτείας και των επιχειρήσεων στην παραπέρα εκβιομηχάνιση της χώρας διαπιστώθηκε και στην χθεσινή συγκέντρωση των περιφερειακών οργανώσεων στο ΕΒΕΠ στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με πρωτοβουλία του ΣΒΑΠ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.

Αναφερόμενος στην σημασία των ευθυνών της πολιτείας ο Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, παρουσίασε σημεία της κινητικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς τον στόχο της αύξησης της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ από 15% στο 20% και συνέστησε παραδειγματισμό και συμμετοχή της Ελλάδας στους νέους Ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς ορίζοντες, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Έχουμε αναλάβει ως Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης την πρωτοβουλία για την οργάνωση του διαλόγου για τη διαμόρφωση της εθνικής βιομηχανικής στρατηγικής. Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε αποτέλεσμα είναι όλοι μας, πολιτικό σύστημα, επιχειρήσεις και κοινωνία να μην μένουμε προσκολλημένοι στις νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση»

Ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός στην εισήγησή του υπογράμμισε: «Όραμα της οικονομίας πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Η αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητες μας,  με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Η δε οικονομική ανάπτυξη να αποτελεί το μείζον ζητούμενο για την οικονομία και την κοινωνία τα επόμενα χρόνια. Λύση στην ανάπτυξη υπάρχει. Και είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσουμε  πως δεν είναι άλλη από την νέα εκβιομηχάνιση της χώρας. Η βιομηχανία μπορεί να το καταφέρει. Μπορεί, αλλά έχει ανάγκη να πλαισιωθεί και με πολιτική βούληση. Πολιτική βούληση όμως, ως εθνικό στόχο. Στόχος που δεν μπορεί να είναι άλλος από την επαναφορά της βιομηχανίας σε θέση του βασικού άξονα των μηχανισμών πιέσεων της οικονομίας στην κάλυψη των κενών που προκλήθηκαν από την κρίση. Μοναδικά  εργαλεία  για την επίτευξη του στόχου οι βιομηχανικές επενδύσεις. Επενδύσεις όμως μακροπρόθεσμων προοπτικών πράγμα που  έχει υποχρέωση να αντιληφθεί και η Πολιτεία ως άμεση ανάγκη της οικονομίας μας έξω από τα μνημόνια. Να ξεκινήσουμε άμεσα από την δημιουργία κατάλληλου πολιτικού και θεσμικού οργάνου, θα λέγαμε, για να εφαρμόσουμε στην πράξη την εθνική συνεργασία, που χρειαζόμαστε, για επίτευξη των στόχων του αύριο. Εμείς βλέπουμε ως απολύτως αναγκαία την επανασύσταση αυτόνομου υπουργείου Βιομηχανίας με κορυφαίες αρμοδιότητες για την ανάπτυξη την διαμόρφωση πολιτικών προσέλκυση επενδύσεων με επιβράβευση τους από μηχανισμούς φορολογικών κινήτρων. Αλλά πριν πάμε όμως στο τι πρέπει οφείλουμε να πράξουμε ας ρίξουμε μια ματιά  στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τελικά για την προκοπή του τόπου μας σε σχέση με τα προβλήματα που έχουμε να  παλέψουμε για αλλάξουμε κατεύθυνση στο σκάφος της οικονομίας. Να  βγούμε δηλαδή από την σημερινή μας θέση. Η αποεπένδυση γίνεται ανησυχητική. Έχουμε συμφωνήσει πως χρειαζόμαστε περίπου επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο μόνο για να συντηρηθούμε. Παράλληλα και άλλα 150 δις. ευρώ μέχρι και το 2020,για να μιλάμε και για βιομηχανική ανάπτυξη. Έχουμε εκατοντάδες ασχολούμενους στην μεταποίησης που θα διατηρήσουν τις θέσεις τους μόνο αν υπάρξει ρευστότητα, φορολογική πολιτική σταθερή και αναπτυξιακής λογικής, χαμηλό ενεργειακό κόστος  και  μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις, για να ανοίξει η αγορά και να γίνουν δουλειές».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *