ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ…«Ο καρκίνος φεύγει. Το χαμόγελο μένει»

οδοντιατρικός σύλλογος πειραιάΠρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας των ασθενών με καρκίνο έχει σχεδιάσει και πρόκειται να υλοποιήσει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς σε συνεργασία με το Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά». Η έγκριση της συνεργασίας του ΟΣΠ με το Νοσοκομείο ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 9ου Πειραϊκού Ογκολογικού Συνεδρίου, με θέμα «Πολύπλευρη Αντιμετώπιση του Καρκίνου» που πραγματοποιήθηκε στις 5-6 Οκτωβρίου 2018, στην Αθήνα.

Όπως τόνισε ο Συντονιστής Διευθυντής στο Παθολογικό – Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Μεταξά» Νικόλαος Ζήρας, «το ΔΣ του Νοσοκομείου ομόφωνα αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για το σχεδιασμό, το συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας των ογκολογικών ασθενών». Σύμφωνα με τον κ. Ζήρα, «πρόκειται για ένα πρόγραμμα απαραίτητο, αφού δυστυχώς ακόμη και σήμερα πολλοί ιατροί υποεκτιμούν τα οδοντιατρικά προβλήματα των ασθενών με καρκίνο τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ μην ξεχνάμε πως τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν σημαντικές ελλείψεις οδοντιάτρων και δεν μπορούν να σχεδιάσουν ανάλογα προγράμματα».

Από την πλευρά της η Αγγελική Σεληνίδου, Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ και πρόεδρος της Προληπτικής Επιτροπής του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς (ΟΣΠ), δήλωσε πως το πρόγραμμα του ΟΣΠ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ιατρών, των οδοντιάτρων και των ασθενών για τις επιπτώσεις των θεραπειών στη στοματική κοιλότητα.

«Η χημειοθεραπεία για  την αντιμετώπιση κακοήθων όγκων σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος και η ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο βλεννογόνο του στόματος, τα δόντια, τους σιαλογόνους αδένες και τα οστά των γνάθων» ανέφερε η πρόεδρος του ΟΣΠ. «Οι βλάβες αυτές ταλαιπωρούν τους ασθενείς και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή τους. Σήμερα όμως μπορούμε να τους βοηθήσουμε με το σχεδιασμό κατάλληλων προγραμμάτων και τη συνεχή επικοινωνία οδοντιάτρων και παθολόγων ογκολόγων, ενώ πρέπει να ενημερώνουμε τους ασθενείς ότι πρέπει να φροντίζουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, καθώς ο καρκίνος φεύγει, αλλά το χαμόγελο μένει!» υπογράμμισε η κ. Μενενάκου.

 

Βασικές οδηγίες σε ογκολογικούς ασθενείς

Οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να εφαρμόζουν εντατική στοματική υγιεινή και να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα με μαλακή οδοντόβουρτσα. Δεν πρέπει να παραλείπουν το νήμα και πρέπει να αποφεύγουν τις πλύσεις με αλκοολούχα στοματικά διαλύματα.

Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν όξινες, καυτερές, καυτές και σκληρές τροφές και φυσικά όπως όλοι οι ιατροί συστήνουν, οι ασθενείς πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα και να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ. Σε ασθενείς υπό ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου συνιστάται η συχνή ενυδάτωση του στόματος και οι πολλαπλές πλύσεις με χαμομήλι.

Παράλληλα, πρόσθεσε η κ. Χατζηχαλεπλή, είναι απαραίτητη η στοματική εξέταση από οδοντίατρο πριν από την έναρξη των αντινεοπλασματικών θεραπειών για την κατάλληλη προετοιμασία του στόματος, ενώ τακτικές επανεξετάσεις κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της θεραπείας είναι απαραίτητες για την άμεση παρέμβαση όπου κρίνεται αναγκαία. Τέλος σημαίνουσα είναι η επικοινωνία με τον ογκολόγο ώστε να επιτευχθεί η πολυδιάστατη διαχείριση του ασθενούς με άριστο τρόπο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *