Οι κίνδυνοι από τον λήθαργο του Υπ. Παιδείας

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΟ Υπ. Παιδείας οφείλει να καταπιαστεί δυναμικά με τα πιο κάτω κρίσιμα θέματα, μια και πρόσφατα δημοσιογράφος της ΕΡΤ απέφυγε (εκουσίως ή μη) να υποβάλλει σ’ αυτόν ουσιώδεις ερωτήσεις:

  1. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου οι μαθητές ηλικίας 14-17 ετών και το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους ενώ το 21% έχει συναντηθεί με κάποιον που «γνώρισε» στο Διαδίκτυο.. Οι κίνδυνοι είναι πολύ σοβαροί. SMS από το Υπουργείο προς τους γονείς θα ήταν πολύ χρήσιμα.
  2. FORTNITE και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στις σχολικές αργίες,συμμαθητές κλείνουν «ραντεβού θανάτου» σε Ιντερνέτ καφέ παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το πολύωρο «κάψιμο» των μαθητών στις οθόνες εμπερικλείει αμέτρητους κινδύνους: Καθίζηση στις επιδόσεις, βίαιες συμπεριφορές, χουλιγκανισμός ακραίες τάσεις, παραβατικότητα κλπ. Επιβάλλεται το Υπουργείο να σφίξει τα λουριά…
  3. Δυστυχώς το τσιγάρο δεν έχει απαγορευτεί στα σχολεία με αποτέλεσμα το 25,8 % των μαθητών να είναι συστηματικοί καπνιστές. Μια εγκύκλιος με κυρώσεις θα προστάτευε την υγεία των μαθητών.
  4. Εκτρώσεις. Είναι γεγονός πως στο ελληνικό σχολείο υπάρχουν τεράστια κενά στη διδασκαλία της σεξουαλικής αγωγής αφού- σε αντίθεση με την εκπαιδευτική πρακτική στην Ε.Ε. – εξακολουθεί να μην υφίσταται ως αυτοτελές διδακτικό αντικείμενο. Τα αποτελέσματα τραγικά: 30.000 μαθήτριες (κάτω των 16 χρ.) υποβάλλονται κάθε χρόνο σε έκτρωση από το σύνολο των 150.000 αμβλώσεων. Ταμπού και άγνοια για το σεξ απειλούν τις μαθήτριες με τεράστια αύξηση κρουσμάτων στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Με την απρόσμενη εγκυμοσύνη και την απότομη διακοπή αυτής προκαλείται αναστάτωση στο μυαλό, στις ορμόνες, στο σώμα με μακροχρόνιες ψυχολογικές επιπτώσεις και κάθετη πτώση στις βαθμολογίες. Εάν θα έπρεπε ο Υπ.Παιδείας να είχε ζητήσει συγγνώμη από τους γονείς των ανηλίκων μαθητριών που έκαναν εκτρώσεις, για τις πιο πάνω παραλείψεις του, αυτό θα το κρίνει ο κάθε γονέας. Αναμένω επιβεβαίωση του Υπουργού για την αποστολή (και με SMS) σε όλους τους μαθητές της σχετικής εγκυκλίου ώστε να αποφευχθούν άλλες εγκληματικές εκτρώσεις.
  5. Ποιότητα διδακτικών εγχειριδίων. Στα βιβλία πχ Ιστορίας εντοπίζεται ερασιτεχνική αδεξιότητα και ληθαργική ημιμάθεια. Χρήσιμες θα ήταν οι κυρώσεις από τον Υπουργό στις επιτροπές αξιολόγησης των εγχειριδίων.
  6. Ο Υπουργός έχει την τύχη να φιλοξενηθεί από τον κ Δουζίνα στο Birbeck του Λονδίνου. Το 1823, ο Birkbeckείχε πει: «να έχουν όλοι την ευλογία της γνώσης».  Ίσως λοιπόν ο Υπουργός μετά το φροντιστήριο στο Birkbeck να αλλάξει την γνώμη του για το άρθρο 16Σ. Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν στο Υπ. Παιδείας πίνουν χαμομήλι ή βρίσκονται σε βαθύ ανατολίτικο λήθαργο. Αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι οι ευθύνες του Υπουργού είναι ιστορικές και θα πρέπει να αφυπνισθούν όλοι οι αρμόδιοι για ταχύτατη επίλυση όλων των πιο πάνω κρισιμότατων προβλημάτων.

Γεώργιος Τρανταλίδης

Δικηγόρος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *