Οι συντάξεις στηρίζουν την «ανάπτυξη»

Η 13ετής οικονομική ύφεση στην Ελλάδα έχει φέρει τα πάνω κάτω στην ζωή αλλά και την προοπτική ανάπτυξης, που συνέχεια απομακρύνεται.

Με την γενική καθίζηση των επιχειρήσεων, την μεγάλη ανεργία, την μείωση αποδοχών και τον περιορισμό των κοινωνικών, κρατικών, παροχών, η οικονομία φαίνεται να κινείται μόνο από τα σταθερά εισοδήματα, έστω και κουτσουρεμένα, τα οποία δεν είναι άλλα από αυτά που προέρχονται από τις συντάξεις.

Οι συντάξεις φαντάζουν πλέον ως το μόνο εισόδημα που είναι σταθερό, χωρίς το άγχος της δουλειάς ή της ανεργίας.

Βέβαια το θέμα είναι πως μπορεί να πάει μπροστά μια οικονομία, η επιβίωση της οποίας έχει εναποτεθεί στην καταναλωτική δαπάνη περιορισμένων εισοδημάτων, όπως είναι οι συντάξεις!

Πάντως, κάθε χρόνο ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στις οικονομίες των πρώην ανατολικών κρατών, που βρίσκονται στον πυθμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επίπεδο διαβίωσης που συνέχεια κατεβαίνει και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το σημείο στο οποίο θα σταματήσει.

Οι αναλύσεις των στοιχείων της οικονομίας δεν αφήνουν περιθώρια για κάτι το καλύτερο και το μόνο που αιωρείται στον ορίζοντα είναι μια δυσχερής κατάσταση που παγιοποιείται και κανείς δεν θέλει να την αλλάξει.

Αποδεχτήκαμε την απαξίωσή μας ηθελημένα ή αδιαμαρτύρητα και εκφράζουμε πολλαπλές ευχαριστίες σε όλους όσοι μας έφεραν σαυτή την τραγική κατάσταση.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *