Ομιλία γέροντα Εφραίμ Μονής Βατοπεδίου Στην «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

εφραίμΙερά αγρυπνία τελέστηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου γέροντας Εφραίμ.

Η αγρυπνία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσημη υποδοχή και ενθρόνιση στο Ναό, του γνησίου αντιγράφου της θαυματουργού εφέστιας εικόνος «Παναγίας Βηματάρισσας», της Ιεράς Μονής.

Στην ιερά αγρυπνία έψαλλε βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Γεωργίου Κωνασταντίνου.

Προσφωνώντας τον Γέροντα Εφραίμ, ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γεωργακόπουλος, αναφέρθηκε στην ιερά εικόνα, τονίζοντας ότι αποτελεί θησαυρό ελπίδας, παρηγορίας και γλυκασμού καρδίας, πηγή αφέσεως και μητρικών οικτιρμών, δίαυλο μεσιτείας προς την Πηγή πάσης δόσεως αγαθής και παντός δωρήματος τελείου.

Ατενίζοντας το πανσεβάσμιο πρόσωπο της Θεομήτορος, συνέχισε ο π. Γεώργιος, ο νους ταξιδεύει στην κορυφή του Άθωνα και στο περιβόλι της Κυρίας των Αγγέλων, το οποίο αποτελεί τόπο ασκήσεως, μυήσεως και μιμήσεως ένσαρκων αγγέλων, μοναχών και ασκητών, που εγκατέλειψαν όλες τις μάταιες ηδονές του κόσμου τούτου, προκειμένου να αποκτήσουν τον πολύτιμο μαργαρίτη της θεώσεως.

Στην ομιλία του ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στους ανθρώπους που θα προσκυνήσουν τώρα και στο μέλλον την εικόνα της Παναγίας, για να μεταφέρουν τους πειρασμούς τους, τα προβλήματα τους, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, τα κωλύματα που έχουν στη ζωή τους.

«Γιατί είναι ένα μυστήριο, πως ο Θεός, ως παιδαγωγός, επιτρέπει για την σωτηρία μας, τους πειρασμούς και τις δυσκολίες, από την μία πλευρά.

Και από την άλλη, μας στέλνει ιαματικά κέντρα και σημεία, για να έρθουμε και να προσπέσουμε και να λυτρωθούμε από τους πειρασμούς. Είναι ένα πράγμα οξύμωρο, το οποίο δεν το καταλαβαίνει κανείς εύκολα με την ανθρώπινη λογική.»

Αλλά μέσα στην άφατη θεία πρόνοια του Κυρίου μας, όλα τα γεγονότα που γίνονται στην Εκκλησία, γίνονται για να βοηθήσει ο Θεός τους ανθρώπους, για τους οποίους σταυρώθηκε, έγινε άνθρωπος.

«Όλοι όσοι θα έρχεστε στο Ναό να εκκλησιάζεστε και να κοινωνείτε του Σώματος και του Αίματος του Χριστού μας, θα βλέπετε την εικόνα της «Παναγίας της Βηματάρισσας», και θα ενθυμείστε το Αγιώνυμο Όρος, το περιβόλι Της, τις αμέτρητες θεομητορικές παρουσίες και τα θεομητορικά σημεία που έκανε στο χώρο του Αγίου Όρους.»

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *