Ούτε ένας στη φυλακή για τους 100 νεκρούς;

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΑυτό –δυστυχώς- είναι το συμπέρασμα μια και ο Ποινικός Κώδικας είναι διάτρητος από αλλαγές των τελευταίων 40 ετών που είναι όλες υπέρ των κατηγορουμένων και φυσικά εις βάρος της πολιτικής αγωγής. Οι νέες όμως διατάξεις είναι εξοβελιστέες στο νομικό μας πολιτισμό και πλήττουν βάναυσα το περί δικαίου αίσθημα μια και οι συγγενείς των θανόντων έχουν την δίκαιη απαίτηση να δουν τους ενόχους στη φυλακή.

Παρά το γεγονός ότι το εισαγγελικό πόρισμα είναι άριστο όμως θεωρείται επιεικές. Ευελπιστούμε, πως ο ανακριτής θα ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα). Φυσικά το ζητούμενο είναι να μπορεί να σταθεί στο ακροατήριο. Δυστυχώς δεν βοηθά τους συγγενείς των θυμάτων ο νομολογιακός οδηγός της υπόθεσης με τις φωτιές στην Ηλεία το 2007 με 36 θανάτους. Τότε ο Νομάρχης και ο δήμαρχος είχαν καταδικαστεί με ποινή 40 ετών. Όμως η έκτιση των ποινών περιοριζόταν μόλις στα 10 χρόνια (94 παρ. 1ΠΚ). Η ποινή είχε μετατραπεί σε χρήμα και οι δύο κατηγορούμενοι δεν έμειναν ούτε μια μέρα στη φυλακή αφού πλήρωσαν το ευτελές ποσό των 36.500 Ευρώ.

Αλλοίμονο εάν ο νομοθέτης-Πολιτεία κοστολογούν με αυτό το ποσό την αξία της ανεκτίμητης ανθρώπινης ζωής. Όθεν, αβίαστα συνάγεται το συμπέρασμα ότι επιβάλλεται κατεπειγόντως αλλαγή στα άρθρα του ΠΚ που αντιβαίνουν στο περί δικαίου αίσθημα. Τι θα έλεγε άραγε ο Έλληνας νομοθέτης εάν γνώριζε ότι για μια απλή ψευδορκία διάσημος συγγραφέας στην Αγγλία εξέτισε την ποινή των 4 ετών χωρίς έκπτωση μιας ημέρας. Ποιες άραγε κυρώσεις θα έπρεπε να επιβληθούν στους αρμοδίους του Υπ. Δικαιοσύνης που τα τελευταία 10 χρόνια βρίσκονται σε ανατολίτικο λήθαργο και δεν προασπίζουν νομοθετικά τα θύματα  των κακουργημάτων. Τέλος όσον αφορά την δικογραφία για τις ευθύνες κυβερνητικών στελεχών που έχει διαβιβαστεί –εδώ και καιρό – στην Βουλή βρίσκεται σε ακινησία. Γιατί άραγε;

Γεώργιος Τρανταλίδης, Δικηγόρος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *