Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο άγιος Παῒσιος και οι λογισμοί.Στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»,

 

δανιήλΟμιλία με θέμα: «Οι λογισμοί…», πραγματοποίησε ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.

Της ομιλίας, που δόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», προηγήθηκε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο τη Βηματάρισσα.

Ζούμε σε μια εποχή με πολλές δυνατότητες και πολλές ευκαιρίες, είπε ξεκινώντας ο π. Δανιήλ, που η πληροφορία ταξιδεύει από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη, άμεσα και πάρα πολύ εύκολα.

Πολλές φορές, συμβουλευόμαστε διάφορους ανθρώπους για θέματα που μας απασχολούν και κάποιες από αυτές τις φορές, εκείνοι που μας συμβούλευσαν, έγιναν κακοί μας σύμβουλοι.

«Είναι σημαντικό σε αυτήν την εποχή, να ακούσουμε τι μας συμβουλεύει ένας άγιος. Να λάβουμε πληροφορίες, από έναν άνθρωπο θεωμένο, που κατάφερε να καθαρίσει την ψυχή και την καρδιά του και να τα καταστήσει χώρους της παρουσίας του Θεού, τον άγιο Παῒσιο τον Αγιορείτη.

Ο άγιος μας συμβουλεύει πάνω σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, που απασχολεί όλους μας κι έχει να κάνει με τους λογισμούς μας. Με εκείνη την εσωτερική φωνή, την τόσο επιτακτική, που αποτελεί μια μεγάλη δύναμη που φιλοξενούμε μέσα μας και η οποία μας ωθεί πολλές φορές, να κάνουμε τις επιλογές μας.»

Όταν λέμε λογισμό, εννοούμε την σκέψη που υπάρχει στο νου μας, που συνδυάζεται πολλές φορές με ζωντανές και ζωηρές εικόνες. Αλλά είναι και η κίνηση της ψυχής προς μία κατεύθυνση κι έναν προορισμό. Συνήθως σήμερα όταν αναφερόμαστε στον λογισμό, εννοούμε την κακή σκέψη.

Λογισμός επίσης σημαίνει την τάση, την συνήθεια, την μόνιμη κατάσταση που υπάρχει μέσα μας κι έχει αποκτηθεί με την συνεργασία του νου, της συνειδήσεως, του συναισθήματος και την βουλήσεως. Δηλαδή είναι το πάθος που υπάρχει μέσα μας και το οποίο αποτελεί δεύτερη φύση μας.

Όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας συμφωνούν, συνέχισε ο π. Δανιήλ, ότι ο λογισμός είναι η αρχή της αμαρτίας. Και ο άγιος Παῒσιος συγκεκριμενοποιεί περισσότερο τα πράγματα, λέγοντας ότι ο κακός λογισμός, που επιτρέπουμε να εισοδεύσει στην ύπαρξη μας, δίνει αφορμές στον διάβολο να επεμβαίνει στη ζωή μας και να αλωνίζει μέσα μας.

Να μην δεχόμαστε τα «τηλεγραφήματα» του διαβόλου, μας συμβουλεύει ο άγιος, για να μην μολύνουμε το ναό του Αγίου Πνεύματος, τον εαυτό μας. Κι έτσι φύγει η χάρις του Θεού από μέσα μας.

«Η υπακοή μας στην Εκκλησία, στον πνευματικό μας, στα θεία διδάγματα, στις εντολές του Θεού και η ταπείνωση μας, μας λυτρώνουν από τον κακό λογισμό, χρειάζονται όμως πολλοί αγώνες.

Όχι συζήτηση με τον λογισμό. Όταν μιλάμε με τον κακό μας λογισμό, μιλάμε με τον ίδιο τον διάβολο.»

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *