Ο αθάνατος Κώστας Κρυστάλλης,ένας κυνηγημένος ποιητής με αγάπη για την πατρίδα

Κώστας Κρυστάλλης

κρυστάλληςΛόγω του παραπάνω, αναγκάστηκε τον Ιανουάριο του 1889 να καταφύγει στην Αθήνα, ενώ το Τουρκικό δικαστήριο ερήμην του τον καταδίκασε σε 25 χρόνια εξορίας στη Βαγδάτη. Εκεί άλλαξε το όνομά του από Κρούσταλης σε Κρυστάλλης. Στην Αθήνα, αρχικά, εργάστηκε στο τυπογραφείο των εκδόσεων «Φεξής» και παράλληλα δημοσίευσε ποιήματά του. Τρία χρόνια μετά την φυγή του στην πρωτεύουσα (1891) έγινε συντάκτης στο περιοδικό «Εβδομάς» αλλά λόγω διαφωνιών έφυγε γρήγορα από τη θέση αυτή. Κατευθύνθηκε προς την Πελοπόννησο, όπου και διορίστηκε ως υπάλληλος στους σιδηροδρόμους της περιοχής.

Το 1894 εξέδωσε τα διηγήματά του με τίτλο «Πεζογραφήματα» και έφυγε για την Κέρκυρα, καθώς είχε προσβληθεί από φυματίωση και θεωρούσε ότι το νησί του Ιονίου θα βελτιώσει την υγεία του. Δυστυχώς, όμως, η υγεία του επιδεινώθηκε και τελικά πέθανε στις 22 Απριλίου 1894 στην Άρτα, όπου έμενε με την αδελφή του.

Η ποίηση του Κρυστάλλη είχε μια γνήσια ελληνική νότα. Αν και έζησε μόλις 26 χρόνια τα κείμενα που μας άφησε είναι όσα άλλοι χρειάστηκαν μια ολόκληρη ζωή για να τα συντάξουν. Έγγραψε επίσης διηγήματα, στα οποία εκφράζει τη νοσταλγία για τη χαμένη πατρίδα και την απλότητα της βουνίσιας ζωής. Τέλος, είχε εκδώσει μια εκτεταμένη ιστορικό-λαογραφική μελέτη για τους «Βλάχους της Πίνδου».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *