Ο Θεός δεν παραιτείται ποτέ!

τριλίβαςΣτην 3η ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 29 Μαρτίου μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Τριλίβας, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, προσφέρονται και για προσευχή, και για χαρά, και για κάποιο προβληματισμό, είπε εισαγωγικά ο π. Ανδρέας. Οι Χαιρετισμοί είναι ανεξάντλητοι, και ανοίγει η Παναγία ένα παραθυράκι στο μυαλό και την καρδιά μας, ώστε να εμβαθύνουμε.

Ο Θεός, συνέχισε, θέλοντας να σώσει τον κόσμο, Εκείνος που κόσμησε τον κόσμο τόσο όμορφο, ήρθε προς αυτόν με δική Του πρωτοβουλία.

Αυτός που έφτιαξε τον κόσμο, ταπεινώνεται για εμάς. Κι έρχεται να αναζητήσει το χαμένο πρόβατο, την κάθε ψυχή.

«Υπήρχε μία διάσταση μετά την πτώση των πρωτοπλάστων, μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Για αυτήν την διάσταση και τον χωρισμό,  υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος.

Εκείνος επομένως που πρώτος έπρεπε να κάνει την κίνηση για την συμφιλίωση, ήταν ο άνθρωπος».

Κι όμως την κίνηση δεν την έκανε ο άνθρωπος. Την πρώτη κίνηση την έκανε ο ίδιος ο Θεός. Έτσι πήρε την πρωτοβουλία για την συμφιλίωση.

Κι έστειλε δικούς Του ανθρώπους μέσα στην ιστορία, πότε αγγέλους, πότε προφήτες προσπαθώντας κάθε φορά, μέσα από τα λόγια τα δικά τους, να μας ξανατραβήξει κοντά Του. Να αποκατασταθεί αυτή η σχέση, αυτή η συμφιλίωση.

Οι άνθρωποι όμως δεν τους δέχθηκαν. Άλλους τους απέρριψαν, άλλους τους έδιωξαν, άλλους τους λιθοβόλησαν, άλλους τους σκότωσαν.

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *