Ο Ιατρός της Φωνής Ενημερώνει… ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΗΣ (1)Περίπου το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζει προβλήματα τεκνοποίησης. Υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία σύλληψης μετά από διάστημα 12 μηνών ελεύθερων σεξουαλικών επαφών. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή όταν ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναφερθεί εγκυμοσύνη από το ζευγάρι και σε δευτεροπαθή όταν έχει υπάρξει κάποια εγκυμοσύνη στο παρελθόν ανεξάρτητα από την τελική έκβαση.

Στατιστικά το 67-71% από τα υπογόνιμα ζευγάρια πάσχει από πρωτοπαθή και το 29-33% πάσχει από δευτεροπαθή υπογονιμότητα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η διάγνωση και η θεραπεία της υπογονιμότητας αφορά πάντα και τους δύο συντρόφους και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα του ζευγαριού και όχι του ενός μέλους μόνο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το αίτιο της υπογονιμότητας μπορεί να μην είναι μόνο ένα που αφορά μόνο την γυναίκα ή μόνο τον άντρα αλλά μπορεί να είναι διαφορετικοί παράγοντες που συμμετέχουν σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας και που πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά για να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα. Έτσι σε ένα ποσοστό 20-30% των περιπτώσεων υπογονιμότητας το αίτιο ανευρίσκεται μόνο στον άντρα, στο 30% στη γυναίκα, ενώ σε ποσοστό περίπου 30-40% είναι μικτής αιτιολογίας. Σε ένα σημαντικό ποσοστό (15% των ζευγαριών με υπογονιμότητα) δεν είναι δυνατή η ανεύρεση του αιτιολογικού παράγοντα παρά τον διαγνωστικό έλεγχο (ιδιοπαθής υπογονιμότητα).

Τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την ανατομική εντόπιση του προβλήματος σε σχέση με τους όρχεις του βασικού δηλαδή οργάνου του άντρα για την αναπαραγωγική διαδικασία. Έτσι τα αίτια διακρίνονται σε προ-ορχικά, ορχικά και μέτα-ορχικά.

Στην πρώτη κατηγορία των προ-ορχικών αιτίων υπογονιμότητας γενικά μπορούμε να πούμε πως ανήκουν όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν βασικές ορμόνες και τα όργανα που τις παράγουν, που συντελούν στην φυσιολογική λειτουργία των όρχεων και της αναπαραγωγής. Έτσι προορχικά αίτια θεωρούνται διαταραχές του υποθαλάμου και της υπόφυσης (περιοχών του εγκεφάλου) καθώς και των ορμονών που παράγουν. Επίσης ορμονικές διαταραχές (οιστρογόνων, ανδρογόνων, κορτικοειδών καθώς και των θυροειδικών ορμονών) όπως και ορισμένες συστηματικές παθήσεις (χρονία νεφρική ανεπάρκεια, κίρρωση ήπατος) επηρεάζουν την φυσιολογική παραγωγή των ορμονών του υποθαλάμου και της υπόφυσης προκαλώντας διαταραχές στη γονιμότητα.

Ορχικά αίτια θεωρούνται οι παράγοντες που επηρεάζουν την φυσιολογική λειτουργία των όρχεων των οργάνων δηλαδή που παράγουν τα σπερματοζωάρια καθώς και τις ορμόνες (τεστοστερόνη) που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή. Έτσι ορχικά αίτια θεωρούνται οι χρωμοσωμιακές ανωμαλίες (π.χ. Σύνδρομο klinefelter), οι διαταραχές του σπερματικού επιθηλίου, η αμφοτερόπλευρη ανορχία (από συστροφή, τραύμα, λοίμωξη κ.α.), καθώς και οι διάφοροι γοναδοτοξικοί παράγοντες (φάρμακα, ακτινοβολία, χημειοθεραπευτικά, η υπερθερμία οσχέου).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως διάφορα φάρμακα (π.χ. σπιρονολακτόνη, σιμετιδίνη, ορισμένα αντιβιοτικά), και ουσίες (οινόπνευμα, ναρκωτικά, καπνός) όταν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές της σπερματογένεσης. Επίσης πρέπει να αναφερθεί πως διάφορες παθήσεις των όρχεων (κρυψορχία, μεταπαρωτιδική ορχίτιδα, φυματίωση) καθώς και η κιρσοκήλη αποτελούν σημαντικούς παράγοντες υπογονιμότητας.

Στα μετα-ορχικά αίτια ανήκουν η ανατομική απόφραξη της αποχετευτικής οδού του σπέρματος, οι διαταραχές εκσπερμάτισης (από επεμβάσεις πυέλου ή οπισθοπεριτοναικές, σακχαρώδη διαβήτη, φάρμακα), οι διαταραχές κινητικότητας και λειτουργίας σπερματοζωαρίων και οι σεξουαλικές διαταραχές που αποτρέπουν μια φυσιολογική επαφή (στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη libido).

Σημαντικό συνεπώς είναι να γίνει αντιληπτό ότι η υπογονιμότητα είναι πάθηση του ζεύγους και ως τέτοια πρέπει να εξετάζεται ενώ ένα από τα συχνά αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας είναι η κιρσοκήλη

Dr.Ιωάννης Καταφυγιώτης MD,PhD,FEBU,FECSM

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ-ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

www.ourologoi-peiraia.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *