«Ο Πειραιάς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

3Την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19.00 στην Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, 185 35 Πειραιάς, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Ο Πειραιάς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Άγνωστες σελίδες από τον μεγάλο βομβαρδισμό της 11ης Ιανουαρίου 1944».

Ο βομβαρδισμός του Ιανουαρίου του 1944 ήταν ο τελευταίος και πιο καταστροφικός από τις εκατοντάδες αερο2 πορικές επιθέσεις που δέχτηκε ο Πειραιάς στη διάρκεια του πολέμου. Με νέα ιστορικά τεκμήρια, οι ομιλητές παρουσίασαν στοιχεία, καταγραφές των καταστροφών, παράλληλες απώλειες από την πείνα, καθώς και τις κοινωνικές συνθήκες στον Πειραιά της περιόδου 1941 – 1944.

Ομιλητές: Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ελένη Κυραμαργιού, Δρ. Ιστορίας, ΙΙΕ – ΕΙΕ, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Δρ. Ιστορίας, ΕΚΠΑ.

Γέμισε ασφυκτικά η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος από ανθρώπους του Πειραιά που προσήλθαν να ακούσουν, να μάθουν, να καταλάβουν τελικά γιατί καταστράφηκε η πόλη τους από βομβαρδισμό των συμμάχων.

Μεταξύ των προσελθόντων διακρίναμε, εκτός άλλων και, την Βουλευτή κ. Ελένη Σταματάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Γαβρίλη, τον Πολιτευτή, πρώην Περιφερειάρχη κ. Σπύρο Σπυρίδων, τον Νομικό κ. Βασίλη Ριζάκο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *