Ο Σταυρός είναι η δύναμη του Θεού και ο θρίαμβος της Εκκλησίας

παπασταύρουΣτην 2η ακολουθία του Ακαθίστου  Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 12 Απριλίου, ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Παπασταύρου, της Μητροπόλεως Πειραιώς.

Ο π. Αθανάσιος στην ομιλία του αναφέρθηκε καταρχήν στο ιστορικό του Ακαθίστου Ύμνου και στη συνέχεια στο περιεχόμενο του.

Τα 12 πρώτα γράμματα, από τα «α» μέχρι το «μ», είναι ιστορικά γράμματα και ο υμνογράφος αναφέρεται σε ιστορικά στοιχεία, τα οποία έχει πάρει από τα Ευαγγέλια Ματθαίου και Λουκά.

Αρχίζει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τελειώνει με την φυγή στην Αίγυπτο και την προσκύνηση του Ιωσήφ και της Παναγίας στο Ναό του Σολομώντος.

Τα 12τελευταία γράμματα, είναι καθαρά θεολογικά και υμνολογικά γράμματα.

Θεολογικά γιατί μιλούν για το μυστήριο της θείας οικονομίας. «Αναφέρονται στο πως ο Θεός, μέσα από την άπειρη ευσπλαχνία και αγάπη Του, οικονόμησε τα πράγματα για τη σωτηρία του γένους των ανθρώπων.

Έγινε άνθρωπος, αυτό το μεγαλειώδες και άφθαστο μυστήριο, που δεν μπορούν να το συλλάβουν ούτε καν οι άγγελοι».

Και στη συνέχεια, ως τέλειος θεάνθρωπος, ολοκλήρωσε το έργο Του επί της γης, και επί του Σταυρού καθαίρεσε το κράτος του διαβόλου και της αμαρτίας και άνοιξε τον και απελευθέρωσε τους απ’ αιώνος κεκοιμημένους.

«Ο Σταυρός για τον Κύριο, είναι η δόξα. Και για μας τους χριστιανούς είναι η δύναμη του Θεού και ο θρίαμβος της Εκκλησίας».

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *