Ο Τίμιος Σταυρός στην Παλαιά Χώρα της Αίγινας

 

σταυρός αίγιναΜια από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδοξίας, είναι αυτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Η Εκκλησία φέρνει στη μνήμη μας την εύρεση  του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, στα Ιεροσόλυμα.

Η Αγία Ελένη πραγματοποίησε ένα δύσκολο για την εποχή εκείνη ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στα Ιεροσόλυμα προκειμένου να αναζητήσει  το Τίμιο Ξύλο. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος η Εκκλησία εορτάζει σήμερα το Σταυρό, μοιράζοντας κλωνάρια βασιλικού στους πιστούς της, μια που βασιλικός είχε φυτρώσει γύρω από το Σταυρό όταν η Ελένη τον βρήκε.

Στην Παλαιά Χώρα της Αίγινας διατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα  και παλαιότερα πανηγύρια της Αίγινας, αυτό της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Προσκυνητές από όλη την Αίγινα συρρέουν από το βράδυ και συμμετέχουν στον πανηγυρικό εσπερινό αλλά και ανήμερα της εορτής στον Όρθρο και στη Θ. Λειτουργία. Στο προαύλιο χώρο του ναού στήνεται μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακά όργανα από ντόπιους κυρίως οργανοπαίχτες.

Το εκκλησάκι του Σταυρού είναι το πρώτο που συναντά ο επισκέπτης ανηφορίζοντας το λόφο της Παλαιάς Χώρας. Θα λέγαμε καλύτερα ότι είναι αυτό που υποδέχεται τον επισκέπτη και προσκυνητή της Παλαιάς Χώρας, στην είσοδό του.

Με την εορτή του Σταυρού συνδέονται πολλά έθιμα. Ένα από αυτά είναι τo έθιμο του «Λειδινού» που γινόταν στην Παλαιά Χώρα κάθε Σεπτέμβριο και σήμαινε το τέλος του καλοκαιριού. Σήμερα αναβιώνει στις αρχές  Σεπτεμβρίου από το Μορφωτικό Σύλλογο Κυψέλης στην πλατεία  του χωριού.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *