Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης η 31η Οκτωβρίου

 

κατάλογος«Σταλαματιά σταλαματιά, γεμίζει η στάμνα η πλατιά» και «Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι». Αυτές οι δύο λαϊκές ρήσεις δίνουν ανάγλυφα την έννοια της Αποταμίευσης. Στις 31 Οκτωβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η παγκόσμια μέρα της αποταμίευσης και ειλικρινά δε θα βρίσκαμε καλύτερα παραδείγματα, από τα παραπάνω γνωμικά για να πούμε τι είναι η αποταμίευση.

Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να βρούμε μεγάλα χρηματικά ποσά, για να τα αποταμιεύσουμε. Ακόμα και λίγα λεπτά του Ευρώ κάθε μέρα φτάνει για να μας δώσει κάποια στιγμή μια καλή βοήθεια. Και φυσικά γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε να βάζουμε κάτι στην άκρη. «Για τις δύσκολες ώρες» όπως λέει και ο λαός. Είναι τόσο μεγάλο το θέμα αυτό και τόσο σπουδαίο, που είναι δύσκολο να πω τι ακριβώς μπορεί να μας δώσει η αποταμίευση.

Όλοι εμείς, αλλά και τα σημερινά παιδιά, οι γέροι, οι νέοι κλπ, έχουμε δει τι μπορεί να πετύχει η σωστή διαχείριση των χρημάτων μας. Αν δεν τα τρώμε όλα, αν δεν είμαστε σπάταλοι, αν είμαστε συνετοί, όλο και κάτι θα περισσεύει για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Στα παιδικά μας χρόνια, που ομολογουμένως ήταν αρκετά δύσκολα, τιμούσαμε με το παραπάνω αυτή τη μέρα. Μπορεί να πει κανείς πως την είχαμε σαν εθνική γιορτή. Όλο το κράτος την είχε για παράδειγμα. Οι Τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έκαναν μεγάλο αγώνα για να φέρουν τον κόσμο κοντά τους. Το καλύτερο δώρο εκείνη την εποχή ήταν ένα βιβλιάριο τραπέζης με ένα συμβολικό ποσό που μας κατάθετε η μητέρα μας, η νονά μας, ο θείος ή ακόμα και ένας Δημόσιος Οργανισμός. Βέβαια ένα πολύ ωραίο δώρο ήταν και ένας απλός κουμπαράς. Όλοι γνωρίζουμε ότι από αυτά τα μικροποσά των βιβλιαρίων και των κουμπαράδων γινόντουσαν θαύματα κάποτε.

Τον κουμπαρά μάλιστα τον φυλάγαμε μέχρι τις γιορτές και τότε τον αδειάζαμε. Αν ήταν πήλινος τον σπάζαμε. Δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς το τι γινόταν. Καθόμασταν και μετράγαμε τις δραχμές προκειμένου να ξέρουμε τι μπορούσαμε να αγοράσουμε. Τα χρήματα από τις οικονομίες μας τα κάναμε δώρα και παιχνίδια για όλους. Πολλά μπορούμε να πούμε για αυτή την όμορφη συνήθεια της αποταμίευσης που μας την έμαθαν οι δικοί μας από την παιδική ηλικία μας και προσπαθούμε και μεις να την μάθουμε στους νεώτερους.

Ξέρετε, αποταμίευση είναι το κάθε τι. Βλέπουμε τις μέλισσες που φτιάχνουν μέλι και νομίζουμε πως το κάνουν μόνο για τους ανθρώπους. Δεν είναι έτσι. Το φτιάχνουν για τους εαυτούς τους. Για να έχουν να τρώνε τις κρύες μέρες του Χειμώνα, για να μπορούν να ταΐζουν τα μικρά τους χωρίς εμπόδια. Το ίδιο γίνεται και με τα μυρμήγκια. Μαζεύουν σπυρί σπυρί το στάρι και τα άλλα τρόφιμα στη φωλιά τους για τις δύσκολες μέρες. Μα και μεις οι άνθρωποι όταν δουλεύουμε και κολλάμε ένσημα, τι κάνουμε; Τίποτα άλλο από μια αποταμίευση για τα δύσκολα χρόνια των γηρατειών. Για τότε δηλαδή που δεν θα μπορούμε να δουλεύουμε και θα πρέπει να μας βοηθάνε.

Βλέπουμε όλοι τι θα πει αποταμίευση. Αποταμίευση δεν σημαίνει βάζω στην άκρη για να θησαυρίσω, για να γίνω πλούσιος. Δεν σημαίνει ότι στερούμαι για να έχω αργότερα. Σημαίνει ότι πρέπει να έχω πάντοτε μια κανονική ζωή και ότι μέσα από αυτήν να μπορώ να βάζω κάτι στην άκρη. Βέβαια στη σημερινή εποχή είναι δύσκολο να περισσεύσει κάτι. Όμως με μια καλή προσπάθεια όλα γίνονται. Εξάλλου η κοινωνία μας έχει γίνει τόσο καταναλωτική που διαρκώς μας ωθεί να ξοδεύουμε. Ας κάνουμε έστω και τώρα μια αρχή και ας θυμηθούμε τους κουμπαράδες και τα τραπεζικά βιβλιαράκια των παιδικών μας χρόνων. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να ξεκινήσουμε μια καινούργια προσπάθεια!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *