Παγκόσμια μέρα διατροφής η 16η Οκτωβρίου

diatrofiΒρε τι έχουμε πάθει οι φτωχοί, με τις κάθε είδους παγκόσμιες ημέρες γιορτής που υπάρχουν! Δεν πρέπει να ξεχάσουμε πάντως ότι 16 Οκτωβρίου έχουμε την γιορτή της παγκόσμιας ημέρας διατροφής. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς τι πάει να πει αυτή η μέρα και τι μπορεί να κερδίσει ο κόσμος από αυτήν. Το γεγονός είναι ότι αν δούμε τις περισσότερες ασθένειες που μας ταλαιπωρούν έχουν να κάνουν με την διατροφή μας και αυτό σημαίνει ότι έχουμε ξεφύγει κατά πολύ από την πραγματική έννοια της σωστής διατροφής.

Κατά πρώτον να δούμε το βάρος μας το οποίο σύμφωνα όχι μόνο με τους στατιστικολόγους αλλά και με τα δικά μας κριτήρια το έχουμε κατά πολύ αυξήσει. Γιαυτό εξάλλου και τα κέντρα αδυνατίσματος, οι διάφοροι διαιτολόγοι κλπ ξεφυτρώνουν κάθε μέρα σαν τα μανιτάρια και όλοι τους κάνουν χρυσές δουλειές από τους απρόσεκτους και τους λαίμαργους, από τους αχόρταγους και τους παμφάγους. Δεν πρέπει λοιπόν να τρώμε οτιδήποτε ούτε σε οποιαδήποτε ποσότητα. Βέβαια θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το βάρος είναι και θέμα εργασίας ή τρόπου ζωής! Δεν αντιλέγουμε πλην όμως επιβαρύνουμε και εμείς με το φαγητό μας την όλη άρρωστη κατάσταση. Δεν είπαμε να γίνουμε σαν τους ανορεξικούς αλλά βρε αδερφέ δεν χάνουμε και τίποτα να προσέξουμε και λιγάκι την διατροφή μας.

Άλλο πράγμα που έχει να κάνει με τη διατροφή μας είναι η υγεία μας γενικότερα. Μπορεί το βάρος να αυξάνεται, αλλά δεν λέει τίποτα αυτό καθ’ εαυτό, εάν δεν το δούμε και από την άποψη της υγείας, και όλοι ξέρουμε πόσο επιβαρύνουμε το εαυτό μας με την κακή διατροφή. Δώστου λίπη, δώστου κρέατα, να χοληστερίνες, πάνω και τα ζάχαρα, οι ουρίες κλπ. Ύστερα τρέχουμε στους γιατρούς να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Και τι να πρωτοκοιτάξεις τότε; Την καρδιά, το στομάχι, το έντερο; Όλα έχουν βαρέσει διάλυση. Τότε φυσικά το ρίχνουμε στην κακή μας τύχη που αρρωστήσαμε και ξεχνούμε ότι η διατροφή μας, από σύμμαχος της υγείας μας, είχε μετατραπεί για πολλά χρόνια ένας ύπουλος εχθρός που την κατάτρωγε.

Για να πούμε πάντως και του στραβού το δίκιο, για όλη αυτήν την κακή ποιότητα της διατροφής μας δεν φταίμε μόνο εμείς. Υπάρχουν και οι μεγάλες ευθύνες του κράτους και των εταιριών τροφίμων που έχουν μείνει ανεξέλεγκτες και μας ταΐζουν ότι βρουν προκειμένου να αυξάνουν τα κέρδη τους. Για σκεφτείτε μόνο τι μεταλλαγμένα έρχονται κάθε μέρα στο πιάτο μας. Βγήκε πρόσφατα στην επιφάνεια ότι κάθε χρόνο μας ταΐζουν και με 5 κιλά συντηρητικά κατ’ άτομο. Και να πάρει η ευχή, ότι είναι επικίνδυνο είναι και πάρα πολύ νόστιμο. Έτσι έχουμε χάσει το μέτρο του φαγητού και μαζί με αυτό χάνουμε καθημερινά και όλα τα άλλα. Νιώστε το όμως καλά και αποφασίστε με το χέρι στην καρδιά. Αξίζει να έχουμε μια κακή διατροφή που θα μας φθείρει, ή μια μετρημένη που θα μας επιτρέπει να έχουμε τα πολλά πλεονεκτήματά της;

Πάντως, και αυτό είναι το τραγικό, ενώ εμείς, οι λεγόμενοι πολιτισμένοι, έχουμε τόσα πολλά είδη τροφίμων εξ αιτίας της υπερεπάρκειας αγαθών, που μας προτρέπουν να τρώμε ότι θέλουμε και μετά να τρέχουμε σε γιατρούς από δω και από κει, σε κάποια κράτη του κόσμου η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Εκεί υπάρχει κακή διατροφή γιατί δεν υπάρχει καθόλου τροφή ή υπάρχει αλλά είναι τόσο λίγη και τόσο κακής ποιότητας που ότι και να κάνεις ζημιωμένος θα βγεις.

Είναι λοιπόν ευκαιρία, με το γιορτασμό της παγκόσμιας ημέρας διατροφής να δοθούν κάποιες προτάσεις που θα λύσουν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κόσμο. Να γίνουν λοιπόν πιο υγιεινές οι τροφές, να σταματήσουν τα μεταλλαγμένα και να υπάρξει φροντίδα για τους λιμοκτονούντες κατοίκους του πλανήτη μας. Εμείς ότι παθαίνουμε το παθαίνουμε γιατί το θέλουμε. Είναι όμως κρίμα στον 21ο αιώνα να πεθαίνουν λαοί εξ αιτίας της ανύπαρκτης διατροφής τους.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *