Πανελλαδικές Εξετάσεις Σχολών Ναυτιλίας και Εκλογές

ΔΗΜΟΥ ΦΡΙΞΟΣΟι πανελλαδικές εξετάσεις στις ναυτικές σχολές και οι ερχόμενες εκλογές δημιουργούν κάποιες ανησυχίες, οι πρώτες, για το μέλλον των νεοεισερχομένων (τους οποίους καλωσορίζουμε) στη βιομηχανία της ναυτιλίας και πολλές ελπίδες για το καλύτερο «αύριο» οι δεύτερες.

Στις 22 Οκτωβρίου 1960, όταν ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, σε επίσημη τελετή στον Πειραιά, παρουσία του Βασιλέως Παύλου, παρέδωσε την Ελληνική σημαία στον Χιώτη μεγαλοεφοπλιστή Σταύρο Λιβανό για να την υψώσει στο χιλιοστό πλοίο του Ελληνικού νηολογίου, το δεξαμενόπλοιο «ATLANTIC QUEEN», οι έλληνες ναυτικοί αριθμούσαν τους 140.000. Σήμερα όμως, με πενέμιση φορές περισσότερα καράβια, με την τρομερή ανεργία που μαστίζει τη Χώρα, και με ην επί μία εικοσαετία πρωτοκαθεδρία της παγκόσμιας ναυτιλίας, εργάζονται ατυχώς μόνο 14.000 Έλληνες, δηλαδή ο ένα δέκατο της εποχής εκείνης….

Έτσι το συνάλλαγμα, οι περίφημοι άδηλοι πόροι, των αλλοδαπών ναυτικών: Φιλιππινέζων, Ουκρανών, Ρώσων, Γεωργιανών, Ινδών κ.α. αντί για την Ελλάδα κατευθύνεται στις πατρίδες τους!

Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού τώρα, φυτώρια των πλοιάρχων και μηχανικών, είναι τετραετούς φοίτησης (τρία χρόνια στα θρανία και δύο εξάμηνα για πρακτική εξάσκηση στα πλοία) και οι σπουδαστές τους εισάγονται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

Σημειώνεται πως οι εφοπλιστές (ανεξαρτήτως σημαίας των πλοίων τους) συνεισφέρουν στο Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης για τη βελτίωσή της και είναι ο μόνος βιομηχανικός κλάδος που επιχορηγεί την εκπαίδευση.

Οι σχολές όμως διεσπαρμένες σε ολόκληρη την επικράτεια, υπολειτουργούν με ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό και κακή ή ασυντήρηση υποδομή. Ενώ ακόμα και στα γειτονικά μας κράτη, Κύπρο, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αίγυπτο κ.α. οι ναυτικές σχολές τους είναι πανεπιστημιακές στη «Ναυτική» Ελλάδα ποδηγετούνται εκτός τριτοβάθμιας Παιδείας. Αλλά και η αδελφή Σχολή του Πολεμικού μας Ναυτικού, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ανήκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Και διευκρινίζοντας, σύμφωνα με τον Νόμο 3450 του 2006 το πτυχίο των Ακαδημιών «αναβαθμίζεται» σε ισάξιο των … ΤΕΙ, μόνο όταν ο πτυχιούχος αποκτήσει το δίπλωμα Α΄ Τάξεως του εμπορικού Ναυτικού. Μετά από μία περίπου δεκαετία δηλαδή.

Και ένα πρόσφατο παράδειγμα: Ο Υπουργός Παιδείας «προήγαγε» αρκετά ΤΕΙ σε … Πανεπιστήμια. Έτσι η Σχολή Τ..Ι Καρδίτσας «αναβαθμίστηκε» σε πανεπιστημιακή, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως «Σχολή Επιστήμης Ξύλου…».

Φρίξος Δήμου

Πλοίαρχος Ε.Ν

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *