Παραδόθηκαν καθαρές οι παραλίες της Σαλαμίνας

 

ΠΑΡΑΛΙΑ2Η πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε αυτοψία στις παραλίες της Σαλαμίνας οι οποίες επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε, μετά τη βύθιση του δεξαμενοπλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ και οι οποίες απορρυπάνθηκαν, με επιτυχία. Ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης συνάντησαν τη Δήμαρχο Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου- Παθανασίου στην παραλία στα Σελήνια και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των αρμοδίων φορέων μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου όπου υπογράφτηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο πρωτόκολλΠΑΡΑΛΙΑ4α για την παράδοση των καθαρών πλέον παραλιών στην τοπική κοινωνία.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε:

«Πριν συμπληρωθούν 3 μήνες από εκείνο το πάρα πολύ δύσκολο γεγονός που δημιούργησε την παλιά δυσάρεστη εικόνα στο Σαρωνικό και που ήταν ένα ατυχές γεγονός,  σήμερα μπορώ να πω ότι με την προσπάθεια που κάναμε  ανελκύστηκε το πλοίο και καθάρισε ο Σαρωνικός κόλπος. Για πρώτη φορά από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος «ο ρυπαίνων πληρώνει» το 1998  και που εκδόθηκε το ΠΔ 55, που προβλέπει τη δυνατότητα ο Υπουργός Ναυτιλίας με διοικητική πράξη να δίνει την εντολή να γίνεται η ανέλκυση με ευθύνη του αναδόχου, για πρώτη φορά, λοιπόν, ο νόμος εφαρμόστηκε. Και  ήταν το Αγία Ζώνη ΙΙ, το πρώτο πλοίο που βυθίστηκε τα τελευταία 19 χρόνια

Πρέπει να ξέρετε ότι η δουλειά που κάναμε είναι προϋπόθεση για να έρθει εδώ το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων για τις Ρυπάνσεις από Πετρέλαιο.  Πρέπει το Ταμείο να μπορεί να επιβεβαιώσει την ποιότητα της δουλειάς, για να πληρώσει. Από την πρώτη στιγμή ο προξενικός ακόλουθος που έχουμε στο Λονδίνο πήρε εντολή, ήρθε σε επαφή με το Ταμείο, το οποίο τη δεύτερη μέρα έστειλε άνθρωπο εδώ. Όλη αυτή η δουλειά απορρύπανσης γινόταν κάτω από την εποπτεία αυτού του Ταμείου, γιατί η Ελλάδα είναι συνδρομητής του. Επαναλαμβάνω: Για να πληρώσει το Ταμείο, θα πρέπει να διαπιστώσει ότι η χώρα στην οποία έγινε η ρύπανση, εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και το διαπίστωσε.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *