Πειραϊκές Ιστορίες του Μεσοπολέμου  (του συγγραφέα Στέφανου Μίλεση)

peiraikes-istories-coverTο νέο βιβλίο του Στέφανου Μίλεση «Πειραϊκές Ιστορίες του Μεσοπολέμου», από τις εκδόσεις Κυριακίδη αποτελεί ένα απάνθισμα απλότητας λόγου και ιστορικής αφήγησης για τους λάτρεις της ιστορίας του Πειραιά και όχι μόνο. Το βιβλίο, όπως περιγράφει και ο τίτλος του, παρουσιάζει ιστορίες της περιόδου του Μεσοπολέμου που εκτυλίσσονται στον Πειραιά.

Ο αφηγηματικός τρόπος που παρουσιάζονται τα γεγονότα αποτελεί συγγραφική εξέλιξη τόσο για το συγγραφέα όσο και για τον τρόπο  που αποδίδεται η ιστορία. Ο τρόπος αυτός, που αποτελεί θεατρική τέχνη, θεωρείται μια μορφή διαλόγου από τον οποίο απουσιάζει ο αφηγητής. Αυτή η ιδιαίτερη μορφή παρουσίασης της ιστορίας, καταφέρνει να αποτυπώνει με έμμεσο τρόπο την ιστορία του Πειραιά.

Ο Μίλεσης χρησιμοποιεί με επιτυχία αυτό το μέσο (την αφηγηματικής παρουσίασης σειράς γεγονότων-ιστοριών) και κερδίζει από τη πρώτη στιγμή τον αναγνώστη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιάννης Χατζημανωλάκης, συγγραφέαςκαι τέως Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, το βιβλίο του Μίλεση έχει μια πληρότητα που είναι αποτέλεσμα της απλής και ζωντανής γλώσσας που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, καθώς και της στέρεης δομής και γλαφυρής αφήγησης που βασίζεται στην ιστορική αλήθεια.

Επιπροσθέτως, όπως υπογράμμισε η Αρχοντία Παπαδοπούλου (ιστορικός – φιλόλογος), το βιβλίο το Μίλεση, αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο τόσο για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για όλους τους ερευνητές της ιστορίας. Η εκπαιδευτική του αξία συνίσταται στο γεγονός ότι η απέριττη αλλά εμπεριστατωμένη αφηγηματική του αποτύπωση της ιστορίας του Πειραιά, αποτελεί γέφυρα προς το κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με ιστορικά βιβλία και ιδιαιτέρως προς το νεανικό κοινό. Τέτοιες γέφυρες είναι σημαντικές γιατί συμβάλουν σημαντικά στην ιστορική γνώση της ιστορίας της πόλης του Πειραιά. Η γνώση αυτή ξεπερνάει τα όρια της ιστορικής καταγραφής και συμβάλει στην αγάπη και το σεβασμό προς τη πόλη του Πειραιά.

 

Δρ. Πέτρος Βιολάκης

Πολιτικός Επιστήμονας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *