Περί εκκλησίας – Θείας Κοινωνίας Και κλεισίματος Ιερών Ναών

σταθακόπουλοςΈχω κάνει κάποιες συζητήσεις με ειδικούς επί του θέματος φίλους και είπα να μοιραστώ το απάνθισμα αυτών:

Οι γιατροί που αγίασαν και εντάχθηκαν στο αγιολόγιο της Εκκλησίας στο διάβα των αιώνων (Ευγγ. Λουκάς, Μεγας Βασίλειος, αγ. Παντελεήμων, αγ. Ανάργυροι κ.ά) πρωτίστως ασκούσαν την ιατρική με τα τότε φάρμακα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας αντισηψίας και καραντίνας, ειδικά σε περιπτώσεις επιδημιών.

Δεν έπαιρναν χρήματα (αργύρια) εξ’ ού και ανάργυροι (δεν παίρνουν χρήματα σημαίνει). Με τα σημερινά δεδομένα, θα τους λέγαμε ακτιβιστές αλληλέγγυους αφού δεν εξέταζαν «τα πιστεύω» των ασθενών, ο δε Μέγας Βασίλειος είχε φτιάξει και νοσοκομείο, τη Βασιλειάδα για δωρεάν νοσηλεία.

Την Κοινωνία / θεία μετάληψη δεν την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο μιας και δεν είναι τέτοια. Τουναντίον απέφευγαν την ταύτισή της με τα φάρμακα αφού μπορούσε να θεωρηθεί «μαγεία».

Έκαναν απολύμανση των λαβίδων με όξος/ξύδι, τους δε νοσούντες στις επιδημίες τους κοινωνούσαν με ειδικό ποτήριον / σκεύη, ξεχωριστά από το υπόλοιπο ποίμνιο.

Απεβίωσαν πιστοί και ιερείς λόγω επιδημιών; Φυσικά. Επέζησαν κάποιοι άλλοι; Βεβαίως. Υπάρχει κανόνας απολυτότητας σε αυτό; Όχι.

Η θεία μετάληψη αφορά μόνο τους πιστούς που μέσω αυτής κοινωνούν / επι-κοινωνούν με το Θείο και μεταξύ τους, κάτι που κατανοούν οι ίδιοι και δεν απαιτείται να το καταλάβουν οι μη πιστοί. Ο διάλογος μεταξύ ομοδόξων είναι περιττός αφού αλληλοκατανοούνται, ενώ μεταξύ ετεροδόξων ομοίως είναι ανούσιος αφού ουδείς θα αντιληφθεί τον άλλο.

Επομένως τα θέματα είναι λυμένα προ αιώνων και η όλη συζήτηση περί υγιεινής, συνωστισμού, προστασίας, θείας μετάληψης κλπ αφενός ήταν σε λάθος βάση, αφετέρου έγινε και θίγεται από μη ειδικούς που αγνοούν γνωστικά και ιδεολογικά το θέμα. Έχουν γνώμη, χωρίς γνώση.

Η ανάρτηση είναι ενημερωτική στηριγμένη στο Πηδάλιον της Εκκλησίας, στην ιστορία και μη δεκτική σχολίων που θα διαστρεβλώσουν το νόημά της. Ο καθένας φέρει ατομική ευθύνη στο να μην μολυνθεί και να μην μολύνει άλλους. Ο Πολιτεία είπε και κάνει αυτό που πρέπει, ομοίως και η Διοίκηση της Εκκλησίας (θα κλείσει και τους ναούς άμεσα).

Δημήτρης Σταθακόπουλος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *