Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιφέρεια Αττικής.Ολοκληρώνεται η Α΄ φάση του Φαληρικού Μετώπου

πατούληςΤο ζήτημα της ολοκλήρωσης του έργου, που αφορά στην ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής. Με αφορμή τη συζήτηση αυτή ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις όσον αφορά στην πορεία υλοποίησης του έργου και ανέδειξε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που παρέλαβε η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Δημάρχων Καλλιθέας Δ. Κάρναβου, Μοσχάτου Ταύρου Α. Ευθυμίου, του πρώην υπουργού Ν. Σηφουνάκη και εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων και φορέων.

Η ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου αποτελεί ένα εμβληματικό έργο το οποίο βρίσκεται στις βασικές προτεραιότητες της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Με 4 συγκεκριμένα βήματα και πρωτοβουλίες το έργο προχωρά, παρά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία τους τελευταίους 11 μήνες.

  1. Όλο αυτό το διάστημα επιλύονται προβλήματα που άφησε «κληρονομιά» ο πρόχειρος σχεδιασμός της προηγούμενης περιφερειακής αρχής.
  2. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων, που δεν είχαν εξασφαλιστεί εξαρχής, για να γίνει πράξη η υλοποίηση της Β’ φάσης του έργου.
  3. Σχεδιάζουμε ένα βιώσιμο πλάνο για τη διαχείριση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, όταν το έργο ολοκληρωθεί, που δεν είχε εξαρχής εκπονηθεί.
  4. Δεσμευόμαστε για τη διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του χώρου που θα δημιουργηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ξεκαθάρισε πως η Α’ Φάση θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 21. Μαζί με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες Νοτίου Τομέα Δ. Νάνου, Οικονομικών Ν. Πέππα και το Διευθυντή Τεχνικών Έργων Περ. Αττικής Αλ. Καλογερόπουλο παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες, που έχουν υλοποιηθεί προκειμένου να προχωρήσει το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου. Συγκεκριμένα επισήμαναν τα παρακάτω:

  • Τοφυσικό αντικείμενο της πρώτης φάσης έχει εκτελεστεί σε ποσοστό περίπου 85% (το έργο μαζί με τις συμπληρωματικές συμβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν).
  • Η αρχική σύμβαση του έργου ανέρχεται στο ποσό των 73.045.305,24€ (με το ΦΠΑ) ενώ υπήρξαν και τρεις συμπληρωματικές συμβάσεις, η 1ημε το ποσό 6.313.080,41€, η 2η με το ποσό 22.580.000,00€ και η 3η συμπληρωματική σύμβαση με το ποσό των 7.626.000,00€.
  • Συνολικά έχουν δοθεί 6 παρατάσεις και η πρώτη φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Μαΐου 2021

Όσον αφορά στη Β’ Φάση της Ανάπλασης, αυτή προβλέπει:

  • Τη δημιουργία ενός τεράστιου Πάρκου που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη προσβασιμότητα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ( σε έκταση περίπου 600 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με περισσότερα από 22.000 δέντρα και θάμνους).
  • Την κατασκευή δικτύων άρδευσης, ύδρευσης, πυρόσβεσης, φωτισμού, καθώς και διαδρομών για πεζούς και ποδήλατα.
  • Την κατασκευή πάρκινγκ 900 θέσεων.
  • Την κατασκευή γραμμικών κτιρίων συνολικής έκτασης 3.500 τετραγωνικών, με πρόβλεψη χρήσεων εμπορικές, εστίασης, και αναψυχής

Δέσμευση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης αυτής αστικής ανάπλασης, ο χώρος θα παραμείνει κοινόχρηστος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *