«Περπατώντας στην Αθήνα» Βιβλίο του Νίκου Βατόπουλου

IMG_8564Την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 και ώρα 7μμ,  στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, Καραΐσκου 104 Πειραιάς, η Εφορεία Φιλολογικού παρουσίασε το νέο βιβλίο του Νίκου Βατόπουλου: «Περπατώντας στην Αθήνα» που μας ταξίδεψε στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου.

Η πρώτη μνήμη μου από την Αθήνα που άλλαζε όταν και εγώ μεγάλωνα μαζί της ήταν μία κατεδάφιση στην οδό Πατησίων, στο ύψος της Αγίου Μελετίου. Ήταν ένα από τα «αγαπημένα» μου σπίτια, παρότι ήμοIMG_8557 υν δεν ήμουν πέντε ετών. Μου έκαναν εντύπωση τα μαρμάρινα λιοντάρια που φαίνονταν στο βάθος του κήπου, στη βάση της εξωτερικής σκάλας με τους φοίνικες παραστάδες. Με είχε κλονίσει η θέα της μπουλντόζας και τα σύννεφα της σκόνης.

Μου αρέσει να ανακαλώ αυτήν την πρώιμη ανάμνηση όταν προσπαθώ να εντοπίσω τη γέννηση της σχέσης μου με την Αθήνα.

Σαφώς, όπως κάθε σχέση, είναι περισσότερο περίπλοκη από όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται, περισσότερο σύνθετη και ίσως αντιφατική. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία σχέση στέρεη και εκ των πραγμάτων ισόβια. Μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά μου αρέσει να λέω ότι είναι η Αθήνα που με μεγάλωσε, καθώς τώρα που έχω ένα βάθος χρόνου πίσω μου μπορώ να κατανοώ ότι η πορεία προς την ενηλικίωση και την ωριμότητα ήταν μία κοινή πορεία διαρκών μεταβολών.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο σταθμός για μια Αθήνα που ακόμα θυμόμαστε, για μια πόλη που σιγά σιγά χάνεται.

Μεταξύ των προσελθόντων διακρίναμε, εκτός άλλων και, τους Εφόρους του Πειραϊκού κ.κ. Γιάννη Σίμο, Πόπη Καλούδη, τον Πολιτευτή κ. Τάσο Αβραντίνη, τον Πρόεδρο της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά κ. Στέφανο Μίλεση, τον Αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο, τις κυρίες και τους κυρίους, Μάγδα Ρούσση, Ελένη Γκάτσου – Αθηναίου, Παναγιώτη Πρεδάρη, Θανάση Γαλάτη, Τάσο Μπούχλα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *