«ΠΟΝΤΟΣ: Άνεμος ευδαιμονίας – Θύελλα οδύνης» Βιβλίο της Αντιγόνης Καμπέρου στον Πειραïκό

IMG_2438Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 7μμ, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου, Καραΐσκου 104, Πειραιάς, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς και οι Εκδόσεις Ινφογνώμων, διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου της Αντιγόνης Καμπέρου, «ΠΟΝΤΟΣ: Άνεμος ευδαιμονίας – Θύελλα οδύνης». Μίλησαν: Βλάσσης Αγτζίδης, Στέφανος Μίλεσης, Σάββας Καλεντερίδης. Συντόνισε ηονίσει η Χριστίνα Χαφουσίδου. Πλαισίωσε χορευτικά η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Μέσα από αυτό το έργο περιγράφεται η καθημερινή ζωή, οι συνήθειες, τα ήθη και έθιμα του Πόντου κατάIMG_2436 τη διάρκεια των αρχών του 20ού αιώνα, και πώς τα φιλόδοξα σχέδια των Νεότουρκων και του Μουσταφά Κεμάλ για μια ισχυρή και φυλετικά καθαρή Τουρκία σάρωσαν την ήσυχη και γόνιμη ζωή των Ελλήνων, την ευδαιμονία τους…

Η αληθινή ιστορία του Γιώργου Θαλασσινού και της Αντιγόνης Τουζτσόγλου εξελίσσεται σ’ αυτά τα ταραγμένα χρόνια.

Γνωρίστηκαν στον ηπειρωτικό Πόντο το 1920, όταν ο Γιώργος είχε ήδη εξοριστεί από τη Σαμσούντα στα ενδότερα από τους Νεότουρκους. Μετά τον γάμο τους, ο Γιώργος ανεβαίνει αντάρτης στο βουνό για να ξεφύγει από την κεμαλική λαίλαπα, όμως συλλαμβάνεται και καταδικάζεται, μαζί με τόσους άλλους, «δια πεζοπορίας εις θάνατον» από τα περιβόητα «Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας» των Νεότουρκων. Η εξορία του διαρκεί τρία χρόνια, όπου διανύει δυόμισι χιλιάδες χιλιόμετρα και διασχίζει δοξασμένα ιστορικά μέρη της Ιωνίας και του Βυζαντίου, για να πάρει τον δρόμο της αντάμωσης με την οικογένειά του στον Πειραιά. Εκεί θα βρει τη γυναίκα του και τον γιο τους, τους χαμένους γονείς και τα αδέλφια του και θα κτίσει μια νέα ζωή στην καινούργια του πατρίδα. Θα προσπαθήσει να σβήσει από τη μνήμη του τις εικόνες ολέθρου που άφηνε πίσω της όλα αυτά τα χρόνια της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού η θύελλα οδύνης που διαδέχθηκε τον άνεμο ευδαιμονίας στον Πόντο. Θα τα καταφέρει;

Εξαιρετική η παρουσίαση, που ζωντάνεψε μνήμες και έδειξε για μια ακόμα φορά ότι δεν ξεχάστηκαν ποτέ οι αλησμόνητες πατρίδες.

Μεταξύ των προσελθόντων δικρίναμε, εκτός άλλων και, τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Πειραιά κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο, τους Αντιπροέδρους του Πειραϊκού κ.κ. Θόδωρο Κατσικάρο, Ευάγγελο Καρλαύτη, τις κυρίες και τους κυρίους, Ακριβή Μπενετάτου, Σοφία Μαρκοζάνη, Ελένη Κασιμάτη.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *