«Πράσινο φως» από το Επικρατείας για την επέκταση του λιμανιού

λιμάνι«Σώθηκε» η επένδυση της Cosco – Ανετράπη η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας «έσωσε» με απόφασή της τη σύμβαση επέκτασης του επιβατικού λιμένα του Πειραιά που είχε δρομολογηθεί για τον ελλιμενισμό κρουαζερορόπλοιων (Νότια ζώνη) του ΟΛΠ, προϋπολογισμού 136.283.800 ευρώ (συν ΦΠΑ), όσο και για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. στην Cosco Group (Hong Kong) Limited, έναντι 1,5 δισ. ευρώ.

Από τον περασμένο Μάρτιο, που ξεκίνησε η δικαστική διαμάχη για την Cosco και τον ΟΛΠ, όλα τα κυβερνητικά βλέμματα ήταν στραμμένα στα μέλη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για το επίμαχο θέμα και δημοσιεύθηκε η πολύαναμενόμενη απόφαση.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, κατά πλειοψηφία, ανέτρεψε άρδην την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και κατά πλειοψηφία έκρινε ότι όλα έχουν καλώς και δικαίωσε τον ΟΛΠ.

Κοντολογίς η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 1028/2019 απόφασή της έκρινε για το «καυτό» αυτό ζήτημα, ότι ο ΟΛΠ δεν δεσμεύεται από τις κοινοτικές οδηγίες στον τομέα των διαγωνισμών, προμηθειών. Δηλαδή, ο ΟΛΠ όταν προκηρύσσει δημόσιους διαγωνισμούς δεν πρέπει να τηρεί την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αντίθετα, η επιτροπή Αναστολών (382-383/2019 αποφάσεις) είχε κρίνει ότι δεν υπήρξε επαρκής δημοσιότητα στην πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία κατέληξε, τον Απρίλιο του 2016, στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας με την Cosco, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ακόμη, η επιτροπή Αναστολών είχε κρίνει ότι ο ΟΛΠ θεωρείται δικαιούχος των δικαιωμάτων που τα παραχωρήθηκαν και εξακολουθεί να έχει την ιδιότητα του αναθέτοντα φορέα, δηλαδή μπορεί να προκηρύσσει διαγωνισμούς.

Η Ολομέλεια στην επίμαχη απόφασή της, κατ΄ αρχάς, αναφέρει ότι «το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της λιμενικής ζώνης του λιμένα Πειραιώς που παραχωρήθηκε στην ΟΛΠ ΑΕ με την από 13.2.2002 σύμβαση, και το οποίο αποτελούσε το βασικό περιουσιακό της δικαίωμα, επιχειρήθηκε να εκχωρηθεί με την από 5.3.2014 πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ με μια ενιαία και αδιαίρετη διαδικασία (πώληση μετοχών και τροποποίηση, κατόπιν αναδιαπραγμάτευσης, της σύμβασης παραχώρησης) σε ιδιώτη επενδυτή».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *