Προαστιακός από Πειραιά μέχρι Αίγιο

 

προαστιακόςΤο Διακοφτό είναι μια κωμόπολη του Νόμου Αχαΐας, χτισμένη πάνω σε μια από τις παραλίες του Κορινθιακού κόλπου. Βρίσκεται περίπου 160χλμ. από την Αθήνα και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες αλλά και τους ντόπιους, διότι είναι η αφετηρία του Οδοντωτού σιδηροδρόμου που διέρχεται το πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού και καταλήγει στο ιστορικό χωριό των Καλαβρύτων!

Το Διακοφτό διέθετε σιδηροδρομική σύνδεση με τον Πειραιά και την Αθήνα από το 1887 με το μερτικό δίκτυο που κατασκεύασε ο Χαρίλαος Τρικούπης. Το τραινάκι των Καλαβρύτων εγκαθίσταται αργότερα στο Διακοφτό, το 1896 και έτσι η κωμόπολη αποκτά σύνδεση με το φαράγγι του Βουραίκού, κάποια χωριά της ορεινής Αχαΐας, και καταλήγοντας στα Καλάβρυτα.

Το 2010, η σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα διακόπτεται και η γραμμή καταργείται, λόγω της ολοκλήρωσης των έργων ενός τμήματος της νέας γραμμής υψηλών ταχυτήτων Αθήνα – Πάτρα. Το 2007 η νέα γραμμή φτάνει στο Κιάτο και συνδέεται με την Αθήνα απευθείας, με δρομολόγια ανά μία ώρα. Σήμερα, ύστερα από δέκα χρόνια, το τραίνο περνάει και πάλι από το τμήμα Κιάτο – Αίγιο δίνοντας άλλον αέρα και ταχύτητα στις σιδηροδρομικές μεταφορές της Πελοποννήσου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *