Προεδρική φρουρά.Ενδυμασία Αλεξάνδρειας Ημαθίας

ΔΗΜΟΥ ΦΡΙΞΟΣΣτην λιτή, λόγω κορονοϊού, τελετή της ορκωμοσίας της πρώτης Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας, όλοι οι Έλληνες της ευχόμαστε υγεία και δύναμη. Με ευχάριστη έκπληξη παρατηρήσαμε πως ο ένας από την τριάδα των υπασπιστών της ήταν γένους θηλυκού. Πολύ σωστά κυρία Πρόεδρε!

Με την ευκαιρία αυτή υπογραμμίζεται πως η προεδρική φρουρά σήμερα στελεχώνεται (στην κυριολεξία βέβαια) από εύζωνες κρητικούς, ποντίους, θράκες και τώρα τελευταία βρακοφόρους Αιγαιοπελαγίτες. Χάρη της ισότητας αλλά και της ιστορίας, οφείλει τώρα να συμπληρωθεί και από μία, τουλάχιστον, μικρή αρχικά μονάδα, που θα φορούν την ιστορική ενδυμασία της Αλεξάνδρειας Ημαθίας (υπόδειγμα εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη) και θα ονομάζεται Μακεδονίτισσεες ή Μακεδόνισσες.

Υπενθυμίζεται πως η ονομασία Αλεξάνδρεια οφείλεται στο όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (και είναι η μοναδική πόλη στη χώρα μας που φέρει το όνομά του) όπου είχε στρατοπεδεύσει και όπως λέγεται σε κάποια μάχη έπεσε η περικεφαλαία του την οποία διέσωσαν οι γυναίκες της Αλεξάνδρειας. Έτσι για να τις ανταμείψει τους επέτρεψε να φορούν την μεταλλική μακεδονική περικεφαλαία, που με την πάροδο των αιώνων αντικαταστάθηκε από το μάλλινο κεφαλόδεσμο (κατσούλα) με τη μορφή της περικεφαλαίας.

Φρίξος Δήμου

Πλοίαρχος Ε.Ν

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *