Προσοχή και προφύλαξη.Για την αντιμετώπιση του Κοροναϊός

ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΌλα δείχνουν ότι ο ιός (κοροναϊός) ξέφυγε. Εμφανίστηκαν κρούσματα σε άτομα στην Αγγλία και Γαλλία που δεν έχουν καμία σχέση με την Κίνα ή με προσβληθέντες και δεν γνωρίζουν πως προσβλήθηκαν. Σήμερα γράφτηκε ότι σε περίπτωση πανδημίας μπορεί τα προσβληθεί το 60-80% του πληθυσμού. Δυστυχώς ο ιός είναι πολύ θανατηφόρος. Περίπου το 2,5% απ όσους προσβάλλονται ….καταλήγουν.

Η γενιά μας δεν έζησε πόλεμο (μέχρι τώρα) αλλά ας αποφύγουμε να ζήσουμε μία πανδημία.

Μερικά ιστορικά:

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΜΑΥΡΗ ΠΑΝΩΛΗ: 75 – 200 εκατ νεκροί

1918 ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΡΙΠΗ: Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Μόλυνε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Ονομάστηκε Ισπανική γρίπη. Κόστισε την ζωή σε 22 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ με άλλους υπολογισμούς μπορεί να σκότωσε 50 έως 100 εκατομμύρια. Ο ιός μεταπήδησε από τα πτηνά και πιθανότατα προήλθε από την Άπω Ανατολή. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα σε τέσσερα χρόνια μαχών προκάλεσε 15 εκατομμύρια θανάτους. Η ισπανική γρίπη μέσα σε λίγους μήνες εξόντωσε πάνω από το 1,5-2% του παγκόσμιου πληθυσμού και είχε διπλάσια θύματα, από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

1980-2020 AIDS: 35 εκατομμύρια νεκροί (ουκ ολίγοι)  σε 4 δεκαετίες όμως.

2018 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ και άλλων επιστημόνων.

Ο Μπίλ Γκέιτς υποστηρίζει την συνέχιση του προγράμματος που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για την αναγνώριση και αντιμετώπιση θανατηφόρων ασθενειών και προειδοποιεί για πανδημία που μπορεί να σκοτώσει 30 εκατ ανθρώπους. Εκτίμησε ότι μια επιδημία μολυσματικής ασθένειας, αποτελεί τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής κίνδυνο της ανθρωπότητας και θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε λιγότερο από έναν χρόνο. Δύο χρόνια μετά οι φόβοι του για πανδημία ενδέχεται να επιβεβαιωθούν. Άλλοι επιστήμονες είπαν ότι μία πανδημία είναι αναπόφευκτη.

2020 ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: Σε εξέλιξη . Είναι πολύ μολυσματικός. Πάει για πανδημία. Εάν προσβληθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και οι θάνατοι ανέλθουν σε 2,5% υπολογίστε τις απώλειες που θα έχουμε στην Ελλάδα.

Εν κατακλείδι… μέτρα προφύλαξης!

Δημήτρης Ζακοντίνος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *