Πως η ΤτΕ θα φέρει δις από Ελβετία

 

Γιώργος ΤρανταλίδηςΔημοσίευμα (5-1-20) αναφέρει: «Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι Έλληνες καταθέτες αξιοποίησαν πλήρως την άρση των capital controls και άρχισαν να επιστρέφουν στις τράπεζες τις καταθέσεις τους που είχαν φυλαγμένες σε στρώματα….». Ο κ. Στουρνάρας έχει το μεγάλο προνόμιο να γνωρίζει από πρώτο χέρι (βάσει καταλόγων) πόσα τρις έφυγαν προς Ελβετία κλπ τα τελευταία 15 χρόνια και από ποιους.

Η έκκλησή του, θα πρέπει να αφορά τους επιχειρηματίες – κολοσσούς που δήθεν πτώχευσαν και οι οποίοι (πριν από τα capital controls) είχαν εμβάσει δις στο εξωτερικό. Φυσικά εάν αυτά προϋπήρχαν, δεν θα είχαμε αιμορραγία εκροών προς το εξωτερικό και χειμαζόμενες τράπεζες.

Οι νοικοκυραίοι με το κομπόδεμα στην τράπεζα δεν σκέφτηκαν στα χρόνια της κρίσης καν να βγάλουν τις οποίες αποταμιεύσεις τους από την χώρα και οι εναπομείνασες 130 δις ευρώ καταθέσεις, κράτησαν ζωντανές τις τράπεζες στα χρόνια της κρίσης. Είναι αυτονόητο ότι εάν οι καταθέτες πεισθούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα τις καταθέσεις τους, τότε δεν θα υπάρχει ούτε ένας άνεργος!

Φυσικά θα πρέπει η ΤτΕ να προτείνει ένα κίνητρο πχ. μερική απαλλαγή φόρου σε επένδυση που θα γίνεται με χρήματα που αποδεδειγμένα προέρχονται από το εξωτερικό. Να υπενθυμίσω πως πριν από 30 χρόνια είχε γίνει σχετική ρύθμιση απαλλαγής στις περιπτώσεις αγοράς κατοικίας από ναυτικούς.

Γεώργιος Τρανταλίδης

Δικηγόρος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *