Σεισμός στον Πειραιά..Θέλουν να τον κηρύξουν αρχαιολογικό χώρο Για να νεκρώσουν τα πάντα

αρχαιολογικόΞαφνικά το Υπουργείο Πολιτισμού θέλησε να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο όλο τον Πειραιά, αλλά η άμεση αντίδραση του Δήμου, της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, των Φορέων και των κατοίκων ανέβαλε προς το παρόν την εν λόγω συζήτηση του Κ.Α.Σ!

Απαράδεκτο το Υπουργείο Πολιτισμού, απαράδεκτο και το  Κ.Α.Σ, τα οποία αφού γκρέμισαν και έθαψαν κάθε αρχαίο εύρημα, στο όνομα του ΤΡΑΜ, τώρα θέλουν να θάψουν και την ίδια την πόλη, κηρύσσοντάς την δήθεν αρχαιολογικό χώρο.

Η Αναστάτωση στον Πειραιά, που προκάλεσε η είδηση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ότι σε συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, θα κηρύσσονταν αρχαιολογικός χώρος το σύνολο σχεδόν του Πειραιά, κινητοποίησε τους πάντες και έφερε αποτελέσματα, έστω και προσωρινά, με την αναβολή της συζήτησης.

Την αντίδρασή του εξέφρασε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε και σημείωσε πως ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη είχαν αποστείλει έγγραφο με το οποίο αιτιολογούσαν με μια σειρά επιχειρημάτων για ποιους λόγους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί όλος ο Πειραιάς ως αρχαιολογικός χώρος εν τούτοις κανείς δεν τους κάλεσε για διαβούλευση. «Αιφνιδιαστικά και τυχαία ενημερώθηκα την Παρασκευή το βράδυ πως θα συζητηθεί το ζήτημα την Τρίτη» τόνισε χθες ο Γιάννης Μόραλης.

Στο έγγραφο, το οποίο εκδόθηκε ως απάντηση σε έγγραφο της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος είναι κάθετα αντίθετος με την κήρυξη της περιοχής του ως αρχαιολογικός χώρος και η παρέμβαση που προτείνεται είναι καίρια και ζωτικής σημασίας για το Δήμο μας, καθόσον η υλοποίηση της σε πλήρη εφαρμογή του νόμου θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη της περιοχής και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει χωρίς εξαντλητική διερεύνηση».

Ο δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε ότι δεν μπορεί μια επιτροπή να εισηγείται και το ΚΑΣ να αποφασίζει ερήμην της πόλης λέγοντας επιπλέον πως δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες που να συνηγορούν προς τη μετατροπή όλης της πόλης σε αρχαιολογικό χώρο. Και πρόσθεσε ότι νιώθει απορία και θυμό γιατί αγνοήθηκε η πόλη και ζήτησε να τοποθετηθούν επί του θέματος τοπικοί βουλευτές και δημοτικές παρατάξεις.

Επιπροσθέτως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι θα κινδυνεύσει η αναπτυξιακή τροχιά του Πειραιά, θα σταματήσει η δυναμική που έχει αποκτήσει η πόλη, ενώ θα αποτελέσει τροχοπέδη για μελλοντικές αναπλάσεις και επενδύσεις.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *