«ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΡΧΟΝΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Μπουρής ΚωνσταντίνοςΜε μεγάλη επιτυχία, υπέροχη παρουσίαση και κάποια συγκίνηση, έκλεισε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019. ο Κύκλος των (δωρεάν) Σεμιναρίων, με τίτλο «Σελίδες της Μικρασίας», που πραγματοποιούνταν κάθε Σάββατο απόγευμα και ώρα 6 – 7, υπό την αιγίδα της «Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας», στον φιλόξενο και ζεστό χώρο της Χ.Α.Ν. Νικαίας. Την όλη επιμέλεια, οργάνωση, παρουσίαση και την ανάπτυξη των επί μέρους θεμάτων, είχε η Καθηγήτρια Φιλόλογος, Ιστορικός, Πρόεδρος της «Ένωσης» και πρ. Διευθ/ρια του 6ου Γυμνασίου Νικαίας, κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου.

Να αναφερθεί ότι ο Κύκλος αυτός, άρχισε από το Σάββατο 23/2/19 και περιελάμβανε (στις πέντε παρουσίες – εισηγήσεις του), σημαντικότατα και ενδιαφέροντα θέματα. Ξεκινώντας από το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων, μέχρι περίπου τη δεκαετία του ’80, με κύριο θέμα τον Ελληνισμό της Μ. Ασίας και τη δραματική του πορεία, με τον Ξεριζωμό, την Προσφυγιά και τις απίστευτα δραματικές συνθήκες εγκατάστασης στην Ελλάδα, με πλαίσιο τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, τις εδώ πολιτειακές και πολιτικές μεταβολές και ταραχώδεις περιόδους, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο και την μετέπειτα προσπάθεια της Ανόρθωσης.

Οι ενότητες των Σεμιναρίων, ήταν, «Μ. Ασία και Επανάσταση του 1821», «Οι Νεότουρκοι», «Οι Έλληνες στη Μικρασία – Γενοκτονία», «Εγκατάσταση στην Ελλάδα – Συνθήκη της Λωζάνης» και τέλος «Η εγκατάσταση των Προσφύγων και η ίδρυση της Νέας Κοκκινιάς – Νίκαιας».

Στην τελευταία αυτή ενότητα περιλαμβάνονταν συγκεκριμένα, η Ίδρυση του Προσφυγικού Συνοικισμού Νέας Κοκκινιάς, η Δημιουργία της Νέας αυτής Πόλης μετά την Κατοχή και την Αντίσταση, η Εκπαίδευση, η Εκκλησία, η Ιστορία, η Οικονομία… Ήταν η ζωή των Προσφύγων, που δημιούργησαν τα πάντα από το μηδέν, η Προστασία των Ιερών, των Οσίων και των Κειμηλίων, οι Θυσίες, οι καθημερινοί Αγώνες, η Πίστη στο Θεό, η Αξιοπρέπεια και η Αρετή που χαρακτήριζε Αυτούς, της πρώτης γενιάς και τους απογόνους τους της δεύτερης και τρίτης γενιάς. Για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι, σχετικά με τους Πρόσφυγες της «πρώτης γενιάς», με ποιες θυσίες, προσπάθειες, αγώνα και ψυχή, αυτοί οι διωγμένοι, προδομένοι και ξεριζωμένοι από τις αλησμόνητες Πατρίδες τους Έλληνες, με οδηγό την Πίστη στο Θεό, την Αξιοπρέπεια, την Προκοπή και την Αρετή, «έχτισαν» ξανά τον εαυτό τους όπως πριν και μεγαλούργησαν. Εδώ, στο Χώρο Αυτό, μετέφεραν τη Νοικοκυροσύνη τους, τη Χριστιανική Θρησκεία τους, τη νόστιμη κουζίνα τους κι’ ας ήταν στην αρχή το σπιτικό τους συνολικά 36 τ.μ. για κάθε οικογένεια, έστω και πολυμελή, έστω κι’ αν το χώμα αποτελούσε το πάτωμα, το πισσόχαρτο τη σκεπή και οι τοίχοι ήταν ξύλινοι και χωμάτινοι, ακούγοντας τη γλαφυρή αφήγηση και βλέποντάς τα σε οθόνη με σχεδιαγράμματα και κυρίως φωτογραφίες, αλλά και όπως παραστατικά τα αποτυπώνει η Πρόεδρος της «Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας», στο βιβλίο της «Η Αττική Νίκαια».

Η Κοκκινιά – Νίκαια, έδωσε αξιόλογους ανθρώπους στα Γράμματα και τις Τέχνες, στην Εκκλησία, στη Δημοσιογραφία, στον Αθλητισμό, στην Πεζογραφία και την Ποίηση, στην Πολιτική, στο Θέατρο, στον Επιχειρηματικό τομέα και αλλού.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι το όλο αυτό Έργο, των Σεμιναρίων για την εν γένει Διαδρομή του Μικρασιατικού Ελληνισμού και των μετέπειτα Προσφύγων, Τιμά  την Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας και την άξια Πρόεδρό του που με τόση αγάπη το πραγματοποίησε, καθώς και τη Χ.Α.Ν. Νικαίας, στους χώρους της οποίας έλαβε μέρος.

Κώστας Μπουρής

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *