Σοβαρή Μόλυνση στο Σαρωνικό «Μαύρισε» η Σαλαμίνα. Κινδυνεύει η Πειραϊκή

μόλυνση πειραϊκή ναυάγιο μόλυνση 1O Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε ότι η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας, κατευθύνεται προς την Πειραϊκή, επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Σταμάτη Ράπτη, προκειμένου να ζητήσει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς ο Δήμος Πειραιά δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τον Δήμαρχο Πειραιά ότι θα ενεργήσει άμεσα ώστε να μπορέσει να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθεί κάθε μέτρο για την αντιμετώπιση του κινδύνου ρύπανσης της Πειραϊκής χερσονήσου.

Με 2.570 τόνους καύσιμα ήταν τελικά φορτωμένο το μικρό δεξαμενόπλοιο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» που βυθίστηκε στο Σαρωνικό, κοντά στη βραχονησίδα Αταλάντη κοντά στην Ψυτάλλεια.

Στο ναυάγιο πραγματοποιούνται εργασίες στεγανοποίησης από συνεργείο δυτών, ενώ έχει ποντιστεί πλωτό φράγμα.

Η ρύπανση από πετρελαιοειδή και πίσσα εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, μεταξύ Κυνοσούρας, Σεληνίων, Κακή Βίγκλας, οι παραλίες των οποίων κυριολεκτικά μαύρισαν και καταστράφηκαν.

Ήδη ένα μεγάλο τμήμα της κηλίδας κατευθύνεται προς τον Πειραιά, απειλώντας άμεσα τις ακτές της Πειραϊκής.

Σύμφωνα με τον δήμο Σαλαμίνας δύο εταιρείες έχουν αναλάβει ήδη τις εργασίες απορρύπανσης με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας αν και, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «θα χρειαστεί χρόνος».

Οι εταιρείες με εμπειρία σε τέτοια περιστατικά διαβεβαίωσαν ότι θα επαναφέρουν τις ακτές και την θάλασσα στην πρότερη κατάσταση» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Περιμετρικά από το σημείο όπου έχει βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο έχουν ποντιστεί δύο σειρές πλωτά φράγματα, ενώ οι εργασίες στεγανοποίησης στο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ», συνεχίζονται προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η άντληση των απομενόντων καυσίμων.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *