Στήριξη όλων των επιχειρήσεων

ΚΟΡΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣΤο Ε.Β.Ε.Π., όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει διά του Προέδρου του, Βασίλη Κορκίδη, εμπιστεύεται πλήρως τις αποφάσεις της κυβέρνησης να λάβει εγκαίρως μέτρα για την προστασία όλων των πολιτών, όσο το δυνατόν καλύτερα, από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Δικαίως το επίκεντρο μέχρι τώρα ήταν, είναι και, για όσο χρειαστεί, θα πρέπει να είναι, η προστασία της υγείας και η διασφάλιση της πρόσβασης σε τρόφιμα και άλλα καθημερινά προϊόντα πρώτης ανάγκης. Ως Επιμελητήριο όμως στο μεγαλύτερο λιμάνι της Χώρας πρέπει να εξετάζουμε και το οικονομικό φαινόμενο που διαγράφεται με τη πάροδο του χρόνου, προκειμένου συμβουλευτικά να προλάβουμε τις όποιες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα προτεινόμενα μέτρα την περασμένη εβδομάδα (COM 112) σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού για να βοηθήσει την οικονομία της ΕΕ να ξεπεράσει τις σημαντικές διαταραχές και απώλειες. Οι αποφάσεις, ωστόσο, πάρθηκαν πριν ένας μεγάλος αριθμός κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ορθώς επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και, συνεπώς, δεν συμπεριέλαβαν τους τομείς που διαπιστώνουμε καθημερινά ότι έχουν επίσης πληγεί σοβαρά, είτε πλήττονται άμεσα και όσες θα πληγούν έμμεσα, αλλά σοβαρά. Πίσω από τα διάφορα καταστήματα λιανικής, υπάρχει μία αλυσίδα παραγωγής και εμπορίου, με επιχειρήσεις που εισάγουν, εξάγουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν και πωλούν ρούχα, έπιπλα, ηλεκτρονικά, καλλυντικά, ανταλλακτικά, μηχανήματα, οικιακό εξοπλισμό, πρώτες ύλες και πολλά άλλα είδη, που σήμερα χάνουν σχεδόν το 100% του ημερήσιου κύκλου εργασιών τους. Όσο τα μέτρα επεκτείνονται, με περισσότερα καταστήματα να είναι υποχρεωμένα να κλείσουν, η ΕΕ φοβάται ένα μαζικό κύμα πτώχευσης, απώλειες θέσεων εργασίας, ακόμα και εξαφάνιση των καταστημάτων από τα κέντρα των πόλεων και εμπορικών κέντρων σε πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Το Ε.Β.Ε.Π. επισημαίνει πως οι επιχειρήσεις-μέλη του, σε μία πόλη-λιμάνι, στους τομείς όπως της βιομηχανίας, της ναυπηγοεπισκευής, των ναυτιλιακών υπηρεσιών, του χονδρικού εμπορίου, των εισαγωγών και εξαγωγών, των μεταφορών και logistics, αλλά κυρίως της τροφοδοσίας πλοίων, νοσοκομείων και των σωμάτων ασφαλείας, συνεχίζουν να λειτουργούν ως οφείλουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τα εμπορεύματά τους, χωρίς να γνωρίζουν εάν θα μπορούν να τα αντικαταστήσουν.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, εκφράζει, αφενός αισιοδοξία για τον περιορισμό του κορωνοϊού από τα μέτρα που έχει πάρει εγκαίρως η χώρα μας και, αφετέρου, την ικανοποίησή του για τη δυναμική επέκταση των μέτρων. Η απόφαση του Πρωθυπουργού να εντάξει στα επιπλέον οικονομικά μέτρα στήριξης, συνολικού ύψους 10 δις ευρώ, όλες τις εν λειτουργία επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει το γεγονός πως, σε αυτή τη κρίση, η επιχειρηματικότητα του τόπου δεν νιώθει μόνη.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *