Στα ύψη το παρεμπόριο στα 15 – 20 δις ευρώ εκτιμάται ο τζίρος του

ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ1Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 Ενημερωτική Ημερίδα της ΕΣΕΕ με θέμα: «Αντιμετώπιση παρεμπορίου: Υπάρχει ελπίδα;», η οποία εντάσσεται στον Κύκλο Παρεμβάσεων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στα μείζονα θέματα που απασχολούν την οικονομία, το εμπόριο και τις επιχειρήσεις. Με τις Παρεμβάσεις αυτές επιδιώκεται, μέσω του διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς, να προκύψουν οι βέλτιστες λύσεις για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η εκδήλωση ανέδειξε τη σύνθετη δομή και διάρθρωση του φαινομένου του παρεμπορίου το οποίο συνιστά ένα μείζον οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, που προκαλεί ραγδαία απαξίωση των προϊόντων, πλήττοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ λόγω του παρεμπορίου, η αγορά χάνει σε ετήσια βάση, περίπου 15 με 20 δις ευρώ, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου υπολογίζονται σε 3 έως 4 δις ετησίως. Πολλές νόμιμες επιχειρήσεις οδηγούνται σε λουκέτο λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλεί το παρεμπόριο. Την ίδια ώρα τα κυκλώματα του έχουν βρει στο διαδίκτυο νέο, ευρύ πεδίο δράσης, και εντοπίζονται πολύ δύσκολα.

Στην ομιλία του του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας χαρακτήρισε το παρεμπόριο «Λερναία Ύδρα» και μάστιγα που ταλανίζει την οργανωμένη εμπορική επιχείρηση. Πρόκειται, όπως είπε για «ένα τριτοκοσμικό φαινόμενο που τρέφει την παραοικονομία και στερεί έσοδα και πόρους από το κράτος. Ένα ωραιότατο για τους επιτήδειους κανάλι, που φορτώνει στον ανυποψίαστο καταναλωτή κλεψίτυπα, λαθραία μέχρι κλοπιμαία και επικίνδυνα για την υγεία του προϊόντα, όπου ο όρος «εγγύηση» είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Μια ντροπή για τους εμπορικούς δρόμους των πόλεών μας, που τους μετατρέπει σε παζάρια της Μέσης Ανατολής».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *