Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στεμνίτσα Αρκαδίας.Πανέμορφο πετρόκτιστο διαμάντι

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ 1 Η θέση της Στεμνίτσας της Ορεινής Αρκαδίας ανάμεσα στο ελατόδασος του Μαινάλου και στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου, είναι ιδανική για εκδρομές και περιπάτους κάθε εποχή του χρόνου. Διαθέτει καλό φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες καθώς και διαμονή σε όμορφα ξενοδοχεία και ξενώνες

Χτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης είχε γίνει η αγαπημένη κρυψώνα και το βασικό κέντρο εξορμήσεων του μεγάλου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Το σημερινό της όνομα είναι σλαβικής προέλευσης, σημαίνει «τόπος σκιερός και δασώδης» και οφείλεται στην ορεινή και ιδιαίτερη φύση του αρκαδικού τοπίου.ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ 2

Πάντως, σύμφωνα με τη μυθολογία η Στεμνίτσα χτίστηκε από τον Υψούντα, γιο του Αρκάδα βασιλιά Λυκάονα, και ονομάστηκε Υψούς: όνομα με το οποίο είναι μέχρι και σήμερα γνωστή. Ο επισκέπτης του χωριού μπορεί να απολαύσει τις βόλτες του στα πέτρινα καλντερίμια ακολουθώντας διαδρομές που ξεκινούν από τη γραφική κεντρική πλατεία και περνούν δίπλα από κάποια επιβλητικά πυργόσπιτα και κάτω από καστανιές, καρυδιές και κερασιές. Μία τέτοια χαρακτηριστική διαδρομή είναι και αυτή προς το ύψωμα με το Ηρώον των αγωνιστών του 1821.

Μετά αΣΤΕΜΝΙΤΣΑ 3πό ήπια ανάβαση μέσα από τα στενά σοκάκια του χωριού, η θέα πραγματικά αποζημιώνει τον επισκέπτη ενώ κάποια πρωινά που κυριαρχεί η ομίχλη μπορεί να βρεθείτε πάνω από το χωριό το οποία και σταδιακά θα αρχίσει να αποκαλύπτεται προσφέροντας σας ένα μοναδικό θέαμα καθώς στα δεξιά και κάτω θα βλέπετε τη γραφική Στεμνίτσα, ενώ τριγύρω τις επιβλητικές, συνήθως χιονισμένες βουνοκορφές του Μαινάλου.

Η Στεμνίτσα αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά και θέση άλλα κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πέτρινα αρχοντικά της, την θέα προς το φαράγγι, τα γραφικά καλντερίμια της, τις παλιές της εκκλησιές, τα παραδοσιακά της καταστήματα και όλα αυτά πνιγμένα μέσα στον ήλιο, στο πράσινο και στην γαλήνη.

Αν και «περιτριγυρίζεται» από προορισμούς όπως το Μαίναλο με το πυκνό ελατόδασος, το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας και κάποιες υπέροχες διαδρομές ανάμεσα στην Αλωνίσταινα, την επιβλητική Δημητσάνα), το φαράγγι του Λούσιου και τις Μονές Ιωάννη Προδρόμου και Φιλοσόφου, έχει τη δύναμη να κρατάει κοντά της όσους την επιλέγουν για σύντομες αποδράσεις.

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το οργανωμένο και ιδιαίτερα πλούσιο Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο λειτουργεί από το 1985 και στεγάζεται σε δύο κτίρια, εκ των οποίων το πρώτο είναι ένα τριώροφο σπίτι του 18ου αιώνα! Επίσης, η σχολή Αργυροχρυσοχοΐας (επισκέψιμη τις καθημερινές) διατηρεί ζωντανή την ιδιαίτερα πλούσια παράδοση του τόπου στην αργυροχρυσοχοΐα και τη μεταλλοτεχνία. Επισκεφθείτε κάποιο από τα εργαστήρια του χωριού. Έτσι θα θαυμάσετε από κοντά ή ακόμη και θα αγοράσετε κάποια χειροποίητα κοσμήματα.

Το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού είναι ιδιαίτερα αξιόλογο. Για να μάθετε πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας επισκεφθείτε το:www.stemnitsamuseum.gr ή καλέστε στο 27950-81252).

Το φαράγγι του Λούσιου, αν φυσικά το επιτρέπει ο καιρός και έχετε όρεξη και εξοπλισμό είναι ότι καλύτερο κατάλληλο για περπάτημα.

Το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως. Φτάνετε με αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου προς Δημητσάνα. Διαθέτει πανοραμική θέα στο φαράγγι του Λούσιου.

Η Μονή Τιμίου Προδρόμου. Πάνω από τον Λούσιο και «κρεμασμένο» από ψηλό και απότομο βράχο, δεσπόζει αυτό το φημισμένο μοναστήρι. Το θέαμα του θα σας μαγέψει.

Υπέροχο φαγητό

Η Στεμνίτσα, παραδοσιακή ταβέρνα, πάνω στην πλατεία, που φημίζεται για τα καλοψημένα και ζουμερά κρεατικά της σε γενναίες μερίδες. Διάσημα παϊδάκια, μπιφτέκια και κοτόπουλο μπούτι στα κάρβουνα να γλείφεις και τα δάχτυλα σου. Στα δυνατά του πιάτα και το αρνάκι λεμονάτο, το αγριογούρουνο και ο κόκορας με χυλοπίτες. Συνοδέψτε τα με ντόπιο κρασί και τσίπουρο. Η ταβέρνα είναι γνωστή και ως «Σαρακινιώτης». Στεμνίτσα, τηλ. 27950 81371.

Γερουσία: Δεν θα βρείτε πολλά πιάτα, αλλά σερβίρει μαζί με το τσίπουρο πολύ ωραίους μεζέδες που φτιάχνονται την ώρα που τους παραγγέλνετε. Επιστρέψτε εδώ και για ένα καφέ και συνδυάστε τον με τέλεια πορτοκαλόπιτα. Ο Άκης επίσης είναι εξαιρετικός οικοδεσπότης και ξέρει να σας πει πολλά μυστικά για το χωριό του. Στεμνίτσα, τηλ. 2795 081253

Του Ταλούμη: Αξίζει να οδηγήσετε λίγα λεπτά με κατεύθυνση το μικρό χωριό Ελληνικό για φαγητό σε τούτη την ταβέρνα που λειτουργεί από το 1937. Μπροστά στο αναμμένο τζάκι θα γευτείτε μεζεδάκια όπως καγιανά, τυροπιτάκια και γαρδούμπα με λαδορίγανη, ενώ από τα κυρίως ανάρπαστος γίνεται ο κόκορας χωριάτικος με χυλοπίτες. Προτείνουμε επίσης το κουνέλι πρωτογιάχνι και το λαγωτό χοιρινό με καρύδι. Ελληνικό, τηλ. 6977449309 .

Αρκαδιανή: Άλλη μία αξιόλογη επιλογή για φαγητό πολύ κοντά στη Στεμνίτσα, στο χωριό Ψάρι. Το εστιατόριο που σερβίρει απλό και καλομαγειρένο φαγητό όλες τις εποχές του χρόνου, αποτελεί κομμάτι ενός προσεγμένου πολυχώρου, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια βιοτεχνία που παράγει εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα κι ένα μουσείο μαγειρικής με συλλογές παλιών βιβλίων – συνταγών και εργαλείων κουζίνας. Σε έναν όμορφο χώρο με βεράντες και καταπληκτική θέα στην κοιλάδα της Μεγαλόπολης, το εστιατόριο «Οι νοστιμιές της γιαγιάς» σερβίρει σπιτικά πιάτα με αγνά υλικά από τον ιδιωτικό λαχανόκηπο. Φεύγοντας πάρτε μαζί σας τοπικά προϊόντα από το παραδοσιακό μαγαζάκι της Αρκαδιανής. Ψάρι, τηλ. 27910 27161.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *