Στον εκλιπόντα Ευπατρίδη Δημήτριο Κοζομπόλη Πρόεδρο της Παμπειραϊκή Ένωσης Αγίας Τριάδας Πειραιά

κοζομπόληςΑποχαιρετούμε σήμερα έναν ευπατρίδη και φιλόθρησκο Πειραιώτη ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του σε δραστηριότητες της πόλης μας .

Ο Δημήτριος Κοζομπόλης γεννήθηκε στον Πειραιά και αποφοίτησε από την Ανωτάτη Εμπορική Σχολή στην Αθήνα και από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως Διευθυντής στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και ήταν δραστήριο μέλος πολλών Φορέων και Συλλόγων όπως της Αρχαιολογικής Εταιρίας, της Ένωσης Κυνουριέων και του Συλλόγου Βαχιωτών από την Μάνη.

Όπως είναι γνωστό κατά τον βομβαρδισμό της πόλεως του Πειραιώς από τα συμμαχικά αεροπλάνα, στις 11 Ιανουαρίου 1944, κατεστράφησαν πολλά κτήρια  της Πόλεώς μας και ανάμεσα σε αυτά και ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

6 Χρόνια αργότερα, το 1950 ιδρύθηκε η Παμπειραϊκή Ένωσις Αναστηλώσεως του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος Πειραιώς από φιλόθρησκους Πειραιώτες, κατά το πλείστον εμπόρους της πόλεώς μας, βασιζόμενη στην εθελοντική προσφορά των μελών της, με κύριο σκοπό την Ανέγερση νέου μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Ναού, στην θέση του προγενέστερου.

Από τα πρώτα μέλη τα οποία στελέχωσαν την Ένωση αυτή ήταν και ο Δημήτριος Κοζομπόλης τον οποίο αποχαιρετούμε σήμερα.

Ο Δημήτριος Κοζομπόλης υπηρέτησε την Ένωση από την θέση του απλού μέλους, αλλά και αργότερα από το Αξίωμα του Γενικού Γραμματέως επί 10 χρόνια, από το 1995 έως το 2005 και από το Αξίωμα του Προέδρου επί 12 χρόνια από το 2005 έως το 2017

Ο Δημήτριος Κοζομπόλης αποτελούσε για την Παμπειραϊκή Ένωση τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα Ιδρυτικά Μέλη και εμάς τους Νεώτερους, ανάμεσα στον παλιό και τον Καινούργιο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Όλοι μας θυμόμαστε τις περιγραφικότατες αφηγήσεις του από τα παλαιότερα χρόνια για  τις αγωνίες αλλά και τους αγώνες τόσο του ίδιου όσο και των άλλων μελών της Ενώσεως για την Πραγματοποίηση αυτού του τεράστιου σκοπού της Ενώσεως , την Ανέγερση του Περικαλλούς Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Όχι όμως μόνο τις αγωνίες αλλά και την χαρά και την ικανοποίηση όταν ολοκληρωνόταν κάποιο τμήμα του Ναού, αλλά και όταν στις ανασκαφές των θεμελίων του Ναού ανακάλυπταν Αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τα ψηφιδωτά που διασώζονται στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, αν και πολλές φορές τα Αρχαιολογικά αυτά ευρήματα δυσκόλεψαν την θεμελίωση του Νέου Ιερού Ναού.

Όμως με την επιμονή και την υπομονή τόσο του ίδιου, όσο και των συνεργατών του η Ανέγερση του Νέου Ναού συνεχίστηκε. Και αυτό γιατί για έναν ευλαβή και φιλόθρησκο χριστιανό, όπως ο Δημήτριος Κοζομπόλης, η συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια Αναστηλώσεως του Νέου Ιερού Μητροπολιτικού Ναού ήταν πηγή μεγάλης χαράς και ικανοποίησης.

Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε τα τελευταία χρόνια ότι όταν πλέον προσερχόταν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς αισθανόταν δέος, αναλογιζόμενος τον τρόπο με τον οποίο από τα θεμέλιά του ανεγέρθη και αναστηλώθηκε ο περικαλλής αυτός Ναός που όλοι θαυμάζουμε σήμερα.

Αγαπητέ μας Πρόεδρε

Ακόμη και όταν το γήρας είχε αρχίσει να σας καταβάλλει και αποσυρθήκατε από το Αξίωμα του Προέδρου εξακολουθούσαμε όλοι να σας αποκαλούμε Πρόεδρο, γιατί με το ήθος σας, την ευγένεια, αλλά και την απλοϊκότητά σας κερδίσατε τον σεβασμό και την αγάπη όλων μας προς το Πρόσωπό σας, γιατί στις καρδιές μας ήσασταν ο Πρόεδρος μας.

Η προσωπική σας ευαισθησία για την πρόοδο των εργασιών της Αναστηλώσεως του Ναού, μας συγκινούσε όλους αφάνταστα και μας ενεθάρρυνε να ακολουθούμε και εμείς, οι συνεργάτες σας τα βήματά σας.

Για όλους εμάς, τα νεώτερα μέλη, η Θητεία σας τόσο στο Αξίωμα του Γενικού Γραμματέως όσο και σε αυτό του Προέδρου θεωρείται Υποδειγματική. Όλοι όσοι είχαμε την ευλογία, την τιμή και την χαρά να συνεργαστούμε μαζί σας θαυμάσαμε την πραότητα του χαρακτήρα σας, τον παραγωγικό τρόπο σκέψης σας και την μεθοδικότητά σας.  Θαυμάσαμε επίσης την εργατικότητα και, την εντιμότητά σας, την υπομονή και την επιμονή σας στην επιτέλεση του σκοπού της Ενώσεως αλλά και το συνεχές Ενδιαφέρον σας γι’ αυτήν.

Στην Οικογένειά σας εκφράζουμε τα θερμά μας Συλλυπητήρια και ευχόμαστε όπως ο Πανάγαθος Τριαδικός Θεός της παράσχει κουράγιο και υπομονή για τον βαρύ πόνο της.

Καλό Ταξίδι πολυαγαπημένε μας Πρόεδρε.

Σπυρίδων Αναγνωστάκης

Πρόεδρος Παμπειραϊκής Ένωσης

Αποκαταστάσεως Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Πειραιά

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *