Στον Μαγευτικό Καραβά Κυθήρων

Καραβάς

Μόλις 24 χλμ από την Χώρα των Κυθήρων βρίσκεται ο Καραβάς, ένα χωριό που θα σας μαγέψει τόσο με τη φυσική ομορφιά του τόσο με την ιστορία και τους λιγοστούς κατοίκους του. Εδώ θα αισθανθείτε την ερήμωση της υπαίθρου, την ελπίδα της αναγέννησής της αλλά και μία συγκίνηση όταν βρεθείτε στο καφενείο και μιλήσετε με τον 85χρονο ιδιοκτήτη του.

– Μας είχαν πει όταν ο Καραβάς είναι ένα γραφικό χωριό. Είχαμε διαβάσει και λίγο για την ιστορία του. Ξέραμε ότι άρχισε να κατοικείται συστηματικά στα τέλη του 18ου αιώνα και ότι άκμασε κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Δεν ξέραμε όμως την ομορφιά που θα αντικρίσουμε.

Φτάσαμε εύκολα, αφού οι δρόμοι στα Κύθηρα είναι πολύ καλοί, έχοντας αφήσει πίσω μας την Αγία Πελαγία με τα πολλά ξενοδοχεία και τις ταβέρνες της. Την ησυχία του άδειου θερέτρου (λόγω εποχής) έσπαγαν μόνο τα τεράστια κύματα τα οποία έσκαγαν στην ερημική παραλία.

Στον Καραβά αφήσαμε το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης του χωριού, και μπήκαμε σε ένα σοκάκι ακολουθώντας τη μικρή πινακίδα «Καφενείο». Δεν συναντήσαμε κανέναν, και όταν φτάσαμε στο τέλος του δρόμου είδαμε μία ανοικτή πόρτα. Ήταν το καφενείο-μπακάλικο του κυρίου και της κυρία Βενάρδου. Η χαρά μας ήταν μεγάλη και έκδηλη. Δεν βρίσκεις πια τέτοια μέρη, αληθινά, αυθεντικά. Συναντάς συνήθως μοδάτα «μοντέρνα μπακάλικα» τα οποία, μπορεί να είναι ωραία, αλλά δεν παύουν να είναι στημένα σαν να είναι βιτρίνες ή σκηνικά. Εδώ στον Καραβά, το καφενείο είναι όπως είναι. Ακόμα και η ακαταστασία του είναι πραγματική και καθόλου δεν σε ενοχλεί!

Καθίσαμε στις μπλε καρέκλες που «φωνάζουν» Ελλάδα, και ήπιαμε καταπληκτικό αρωματικό ντόπιο κρασί και τσίπουρο. Ο κύριος Παναγιώτης κάθισε μαζί μας και μας μίλησε για το χωριό, για την κατοχή, για τους μεγάλους ευεργέτες του χωριού που έφτιαξαν σχολεία και που φρόντιζαν για την περίθαλψη των κατοίκων.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *