ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COSCO ΣΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ

 

ΠΕΙΡΑΪΚΗ2Την Κυριακή 12/5 το βράδυ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πλατεία του Λιονταριού του Πειραιά συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων κατά της Κρατικής Κινεζικής Εταιρείας COSCO, η οποία με την ιδιωτική της αστυνομία παρακωλύει την ελεύθερη πρόσβαση και τη φωτογράφηση στον δημόσιο ελεύθερο χώρο της πλατείας αυτής, με πρόσχημα την… ασφάλεια των ελλιμενισμένων κρουαζιερόπλοιων. Κατατέθηκαν πολλές μαρτυρίες κατοίκων που έχουν απωθηθεί από τη δημόσια πλατεία παράνομα από ιδιωτικούς αστυνομικούς κατ’ εντολή της COSCO και ετοιμάζεται προσφυγή στη δικαιοσύνη για αντιποίηση Αρχής. Επίσης δόθηκαν οδηγίες στους κατοίκους να ειδοποιήσουν την ΕΛ.ΑΣ την επόμενη φορά που θα προσπαθήσει να τους εκδιώξει από την πλατεία η ιδιωτική αστυνομία της COSCO.

Όλοι οι ομιλητές κΠΕΙΡΑΪΚΗ1 αταδίκασαν τα επεκτατικά σχέδια της COSCO σε βάρος του τελευταίου κοινόχρηστου ελεύθερου χώρου του Χατζηκυριάκειου – τα οποία δεν μας ξενίζουν, καθώς προ ολίγων μηνών η COSCO έστειλε μπουλντόζες να γκρεμίσουν τον διαχωριστικό τοίχο με τον κοινόχρηστο ελεύθερο χώρο «Αρμός» στο Πέραμα για να επεκτείνει την ‘επικράτειά’ της.

Στη συγκέντρωση τονίστηκε ότι η COSCO ήδη χρησιμοποιεί παράνομα τα 140 στρέμματα γύρω από το απροσπέλαστο βασιλικό περίπτερο ‘Παλατάκι’ που είναι κηρυγμένο μνημείο, στα οποία περιλαμβάνονται και 800 μ. του Κονώνειου Τείχους εγκλωβισμένα στην απαγορευμένη Ζώνη Εξωτερικού. Η έκταση αυτή ανήκει κατά κυριότητα στον Δήμο Πειραιά ο οποίος, κατά την περίοδο της ανασυγκρότησης της χώρας μετά τον πόλεμο, παραχώρησε τη χρήση της στον τότε δημόσιο ΟΛΠ δωρεάν, με τον όρο να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση το δημοσίου συμφέροντος. Με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ το 2016, ο όρος αυτός έπαυσε να ισχύει και η χρήση της έκτασης έπρεπε να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη Δήμο Πειραιά.

Οι κάτοικοι διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν με όλα τα πρόσφορα μέσα για ελεύθερη πρόσβαση στη δημοτική έκταση των 140 στρ. και τη μετατροπή της σε ελεύθερο χώρο αναψυχής και αρχαιολογικό πάρκο, ενοποιημένο με τον φυλακισμένο Τάφο και τη Στήλη του Θεμιστοκλή και τον μεγάλο αρχαιολογικό περίπατο της Πειραϊκής Ακτής μέχρι τη Ζέα.

Την συγκέντρωση των κατοίκων τίμησε με την παρουσία του ο διάσημος Πειραιώτης γλύπτης κ. Γιώργος Μέγκουλας, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει τον Λέοντα του Πειραιά και δεκάδες γλυπτά που κοσμούν δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα. Ο καλλιτέχνης διαμαρτυρήθηκε για τη βάναυση προσβολή του συμβόλου της πόλης μας, του δημόσιου ελεύθερου χώρου και του πνευματικού του έργου από την Κινεζική κρατική εταιρεία COSCO που απαγορεύει την πρόσβαση στην πλατεία και την φωτογράφησή του γλυπτού από κατοίκους και επισκέπτες.

Η εκδήλωση στο Λιοντάρι έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από ερασιτέχνες Πειραιώτες και Πειραιώτισσες μουσικούς σε λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια που έχουν γραφτεί ή αναφέρονται στην περιοχή και με την απόφαση όλων να καθιερωθεί το Λιοντάρι ως τόπος τακτικών συνελεύσεων και εκδηλώσεων των κατοίκων, για να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα και την κοινωνική ενεργοποίηση του μοναδικού αυτού και πολύ συμβολικού ελεύθερου χώρου του Πειραιά.

Επειδή ο Δήμος αρνείται να τοποθετήσει παγκάκια στον χώρο, οι κάτοικοι θα προχωρήσουν σε συλλογική αγορά και εγκατάστασή τους περιμετρικά της πλατείας για τη διευκόλυνση των επισκεπτών.

Η αγωνιστική Κοινοτική Κίνηση «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α’ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!» συμμετέχει στις Κοινοτικές εκλογές του Α’ Διαμερίσματος Πειραιά με το πρώτο στην ιστορία του θεσμού ανεξάρτητο Κοινοτικό ψηφοδέλτιο, το οποίο καλούνται οι κάτοικοι να ρίξουν στην Κοινοτική κάλπη για να ενισχύσουν το κίνημα και  τους αγώνες μας για ακύρωση της βάρβαρης επέκτασης του λιμανιού, την απελευθέρωση της καταπατημένης από την COSCO δημοτικής έκτασης και των φυλακισμένων μνημείων, τον έλεγχο της τεράστιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν τα πλοία στο λιμάνι και για την προστασία και βελτίωση της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Κοινότητά μας.

One comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *