ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κάτω τα χέρια από το Λογαριασμό Επικούρησης

 

ετεΞαφνικά, εν μέσω θέρους, προέκυψε μέγα πρόβλημα με τον λογαριασμό επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) της ΕΤΕ, μετά την δημοσιευθείσα πρόθεση του Διευθύνοντος Συμβούλου να σταματήσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η ΕΤΕ έναντι του ΛΕΠΕΤΕ. Ενώ υπήρχαν παραινέσεις–συστάσεις περί μη δημοσιοποίησης του θέματος, τελικά έγινε «το έλα να δεις» με τα πρωτοσέλιδα και τις αναφορές σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, μας προξένησε δυσάρεστη έκπληξη η μη ενημέρωσή μας για το εν λόγω θέμα.

Θυμίζουμε ότι ο ΛΕΠΕΤΕ λειτουργεί από το 1949 ως οιονεί συνταξιοδοτικό FUND και την διαχείριση του λογαριασμού είχε ουσιαστικά πάντοτε η εκάστοτε Διοίκηση της ΕΤΕ. Για τη διαχείριση των αποθεματικών του λογαριασμού είχε συσταθεί επενδυτική επιτροπή, η οποία φέρει και την ευθύνη για τις εισηγήσεις της σχετικά με τις επενδυτικές αποφάσεις και τη διαχείριση των αποθεματικών του ΛΕΠΕΤΕ.

Δυστυχώς, οι Διοικούντες τον ΛΕΠΕΤΕ μετά από άστοχες και λαϊκίστικες κινήσεις, όπως η κακή διαχείριση των αποθεματικών του λογαριασμού, η συμμετοχή σε αυξήσεις Μ.Κ. της ΕΤΕ με δανεισμό, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του επικουρικού βοηθήματος το 1996, μετέτρεψαν τον πλεονασματικό ΛΕΠΕΤΕ σε ελλειμματικό, «γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» την αλληλεγγύη των γενεών. Τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια, αντί να αντιμετωπιστεί σοβαρά το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, κάποιοι «το έσπρωχναν κάτω από το χαλί».

Ο  Επιστημονικός Σύλλογος από το 2000 με ανακοινώσεις του και παρεμβάσεις του είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του λογαριασμού επικούρησης.

Το 2002 η τότε Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων είχε καλέσει σε συνάντηση τους συλλόγους των εν ενεργεία συναδέλφων για συζήτηση επί του  σοβαρού θέματος και λήψη αποφάσεων. Αλλά, δυστυχώς, τότε κάποιοι επιμελώς αρνήθηκαν να συζητήσουν για την εύρεση βιώσιμης λύσης. Βέβαια, η Πρόεδρος, με την ιδιότητα του μέλους της Διαχειριστικής Επιτροπής του λογαριασμού επικούρησης, αρνήθηκε να συνυπογράψει τον ελλειμματικό προϋπολογισμό του 2002 που της πρότειναν.

Ως εκ τούτου τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πώς ένας λογαριασμός που το 1997 είχε πλεόνασμα Δρχ. 17 δις κατέληξε, σε μόλις πέντε χρόνια, το 2002, να είναι ελλειμματικός;
  • Πού πήγαν τόσα χρήματα; Πού πήγαν οι εισφορές των εργαζομένων;
  • Ποιοί και με ποιές αποφάσεις διαχειρίστηκαν τα αποθεματικά του λογαριασμού; Μήπως τοποθετήθηκαν στο χρηματιστήριο για την «τόνωση» της οικονομίας της εποχής εκείνης;
  • Πού είναι οι αποδόσεις τόσων ετών και μάλιστα με επιτόκια της τάξεως του 22%, 20%, 18%, 16%;

Κάποιοι έχουν τεράστια ευθύνη για τη διαχείριση των αποθεματικών του λογαριασμού επικούρησης και τις επενδυτικές αποφάσεις διαχρονικά.

Τα ψέματα τελείωσαν. Ήρθε η ώρα να λογοδοτήσουν, είτε αυτοί που υπήρξαν μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής είτε σύμβουλοι επενδύσεων είτε μέλη των Διοικήσεων της ΕΤΕ.

Θεωρούμε ότι πρέπει πλέον όλοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που διαχρονικά στηρίξαμε και στηρίζουμε τη βιωσιμότητα της ΕΤΕ (η οποία, σημειωτέον, έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από την προσφορά μας και την εκμετάλλευση των εισφορών μας) να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Εθνική Τράπεζα να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο ΛΕΠΕΤΕ και στους συναδέλφους, και να βρεθεί έτσι μια βιώσιμη λύση για το λογαριασμό επικούρησής μας.

Για την ενίσχυση του ΛΕΠΕΤΕ, προτείνουμε:

  • Επανένταξη στο λογαριασμό των προσληφθέντων από 1/01/2005 συναδέλφων.
  • Ένταξη στο λογαριασμό όλων των εργαζομένων στην ΕΤΕ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (ειδικοί συνεργάτες, σύμβουλοι κ.ά.).
  • Να αποφεύγονται τα τελεσίγραφα από την Διοίκηση της ΕΤΕ, με τα οποία διατυπώνει την άρνηση της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στον ΛΕΠΕΤΕ, διότι το 12,5% (εισφορές 9% + 3,5%) είναι τελικά μισθός για τους εργαζόμενους.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *