Συνάντηση της ΕΣΕΕ με Γιάννη Δραγασάκη Για κόκκινα δάνεια και χρηματοδότηση επιχειρήσεων

KORKIDISΠραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή της ΕΣΕΕ και λοιπών φορέων της Αγοράς με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δραγασάκη, με αντικείμενο συζήτησης τη διαμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, ενόψει και της επικείμενης εξόδου από τα δανειακά προγράμματα τον προσεχή Αύγουστο. Η ΕΣΕΕ την οποία εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Βασίλης Κορκίδης, ο γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Καρανίκας και η διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ κ. Βάλια Αρανίτου, κατέθεσε πλήρες υπόμνημα θέσεων και προτάσεων επί ζητημάτων τόνωσης της ρευστότητας και διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων.

Η ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, η οποία έλαβε χώρα σε ένα άκρως εποικοδομητικό κλίμα, επικεντρώθηκε στον κομβικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η εγχώρια επιχειρηματικότητα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δεδομένων των έντονων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Αγορά και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης, επισήμανε τις σημαντικότερες παραμέτρους της περιορισμένης πρόσβασης των επιχειρήσεων στις πηγές ρευστότητας, με κυριότερες όλων την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων ειδικά σχεδιασμένων στις ανάγκες της Αγοράς/εγχώριου επιχειρείν, τη διευθέτηση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και ιδιαίτερα των επιχειρηματικών και φυσικά τις απαραίτητες βελτιώσεις που πρέπει να συντελεστούν στον Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Ειδικότερα, οι προτάσεις της ΕΣΕΕ εστίασαν στην ιδιαίτερη έμφαση που πρέπει να δοθεί τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην προώθηση ήδη υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, κύρια γνωρίσματα των οποίων θα είναι η ευελιξία τους και η ικανοποίηση συνθηκών που εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως ο παραδοσιακός τραπεζικός δανεισμός αποτελεί προνόμιο λίγων μόνο ενδιαφερομένων, η ενεργοποίηση και εφαρμογή σύγχρονων εναλλακτικών τάσεων όπως οι μικροπιστώσεις, οι εγγυήσεις, τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), οι επιχειρηματικοί άγγελοι (business angels) και η συμμετοχική χρηματοδότηση (crowd funding), συνιστούν τη δεδομένη χρονική στιγμή τις πλέον ρεαλιστικές λύσεις.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *