Συνέδριο «The Future of Retail»

Από την ομιλία του  Προέδρου της ΕΣΕΕ

Γιώργου Καρανίκα

καρανίκαςΘα ήθελα με μεγάλη χαρά να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στην πρώτη ημέρα του Συνέδριου «Future of Retail». Νομίζω ότι αυτή η πρώτη ημέρα ήταν πλούσια σε ιδέες και σε συζητήσεις και είμαστε ικανοποιημένοι που ακούσαμε ανθρώπους με εξαιρετική και βαθιά γνώση των θεμάτων και με μία κατεξοχήν διεθνική οπτική.

Αυτό το συνέδριο είναι μια φιλόδοξη και ταυτόχρονα αναγκαία πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ, που έρχεται να διαμορφώσει ένα πλαίσιο προβληματισμού για το μέλλον του εμπορίου. Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί, διότι μαζί μας βρίσκονται επιστήμονες, επιχειρηματίες και θεσμικοί παράγοντες εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι και οποίες θα μας αναπτύξουν διαφορετικές πλευρές των νέων προκλήσεων που έχει να διαχειριστεί το εμπόριο. Φροντίσαμε να υπάρχει μια διευρυμένη οπτική σε όλα τα πάνελ, να περιγράφονται οι εξελίξεις και να προβάλλονται οι διαφορετικές διαστάσεις.

Στόχος του εγχειρήματός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα forum διαλόγου το οποίο θα οργανώνει  την ερμηνεία των σημερινών δεδομένων για το εμπόριο, θα συστηματοποιεί την ανάλυση των διεθνών τάσεων και τελικά θα διαμορφώσει μία νέα πρόταση για το μέλλον του εμπορίου.

Αυτό, βέβαια, είναι εφικτό μόνο αν επιχειρήσουμε να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις στα σημαντικά ερωτήματα που αφορούν στην ίδια τη φύση, τη σύσταση και την εξέλιξη του εμπορίου στην σύγχρονη εποχή.

Η ΕΣΕΕ κατανοεί τον ρόλο μιας επιχειρηματικής οργάνωσης, ως μιας καταρχήν προωθητικής δύναμης. Στη δική μας αντίληψη η προάσπιση των συμφερόντων συνδέεται και με την ικανότητα πρόβλεψης και πρόληψης. Εκ των πραγμάτων, η εμπορική δραστηριότητα είναι ορθολογική, υπό την έννοια ότι κάθε επιχειρηματίας γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα δεδομένα της δουλειάς του, μπορεί να υπολογίζει τα κέρδη και τις ζημίες.  Στον ίδιο βαθμό είναι όμως το ρίσκο, αφού όσο και αν προσπαθήσεις να σχεδιάσεις το επιχειρηματικό σου μέλλον, πάντα μπορούν να διαμορφωθούν εξωγενείς και συγκυριακές εξελίξεις, που θα υπονομεύσουν ακόμα και το τελειότερα σχεδιασμένο επιχειρηματικό σχέδιο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *