Συνέντευξη του Αριστείδη Φραγκιαδάκη

Συνέντευξη του Αριστείδη Φραγκιαδάκη συνταξιούχου Εισαγγελέα Εφετών – Καθηγητή Θεολογίας .

fragkiadakisΥποψήφιου Βουλευτή στην Α Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων με το κόμμα της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ» του Κυριάκου Βελόπουλου, στον Αρχισυντάκτη μας Γιάννη Κανατσέλη

Κατά τη συνάντηση μας με τον κ. Αριστείδη Φραγκιαδάκη είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν την επικαιρότητα. Συγκεκριμένα τον ρωτήσαμε:

 

Γιατί τώρα αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Ποτέ δε σκέφθηκα  να ασχοληθώ με την πολιτική, όμως τώρα το επιβάλουν οι περιστάσεις. Η κατάσταση στη χώρα μας σε όλους τους τομείς είναι τραγική. Βρισκόμαστε σε βαθιά κρίση. Ο πολίτης νοιώθει ότι είναι πτωχός, ανασφαλής, απογοητευμένος και προδομένος. Νοιώθει την κρίση που περνάει η χώρα μας σε όλους τους τομείς. Αυτοί που μέχρι τώρα μας κυβέρνησαν δε μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση, γιατί αυτοί από ανικανότητα μας οδήγησαν σε αυτή, άλλωστε όπως οι ίδιοι παραδέχονται είναι εκπρόσωποι ξένων κέντρων και ενεργούν σύμφωνα με τις εντολές των κέντρων αυτών. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και έχουν τη γνώμη ότι όλα πάνε καλά. Γι αυτό αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική και πρέπει όλοι οι Έλληνες να ασχοληθούν ενεργά, να βοηθήσει ανάλογα με τις δυνατότητές του καθένας για να βγούμε από την κρίση. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Δεν πρέπει να περιμένουμε να μας σώσουν άλλοι, μόνο εμείς θα σώσουμε τη χώρα μας η οποία τώρα κινδυνεύει.

Γιατί επιλέξατε την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» που ίδρυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος και όχι άλλο κόμμα;

Το κόμμα αυτό έχει πρόγραμμα που περιλαμβάνει τους στόχους, τη φιλοσοφία και τις θέσεις του αλλά και τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία θα υλοποιηθεί. Ο πρόεδρος του κόμματος και ο εμπνευστής του, Κυριάκος Βελόπουλος στις ομιλίες του σε όλη την Ελλάδα αλλά και στις συνεντεύξεις του στην τηλεόραση κάνει γνωστά αυτά στους πολίτες. Έχω τη γνώμη ότι το πρόγραμμά αυτό, με το οποίο είμαι σύμφωνος, είναι στη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να εφαρμοστεί για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και να οδηγηθεί στην πρόοδο. Θέλησα και εγώ να βοηθήσω στην προσπάθεια αυτή. Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» είναι ένα κόμμα νέο και τα στελέχη του είναι πρόσωπα τα οποία ποτέ δεν είχαν αναλάβει κυβερνητικές θέσεις και δεν έχουν μολυνθεί από τη νόσο της εξουσίας, προσφέρονται αφιλοκερδώς να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας χωρίς όλοι να υποβάλουν υποψηφιότητα για βουλευτικό ή άλλο αξίωμα.

 

Ως Εισαγγελέας υπηρετήσατε στις μεγαλύτερες Εισαγγελίες της χώρας και υπήρξατε επόπτης των φυλακών Κορυδαλλού για πολλά χρόνια και έχετε μεγάλη πείρα στα θέματα της εγκληματικότητας. Πιστεύετε ότι έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα στην Ελλάδα ή μειώθηκε και που οφείλεται αυτό;

Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί πολύ και ιδιαίτερα  έχουν πολλαπλασιαστεί τα σοβαρά εγκλήματα. Εγκλήματα κατά της ζωής, ληστείες μετά φόνου είναι καθημερινό φαινόμενο, απαγωγές, βιασμοί, ναρκωτικά, εγκληματικές οργανώσεις κ.λ.π. Οι εγκληματίες έχουν αποθρασυνθεί. Η εγκληματικότητα είναι γάγγραινα που κατατρώει τον απλό πολίτη με αποτέλεσμα να μη νοιώθει ασφαλής πουθενά, ούτε στο σπίτι του. Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως η ανέχεια, η ανεργία, η υποβαθμισμένη παιδεία, η απαξίωση του θεσμού της οικογένειας, η χαλάρωση των ηθών, η αθρόα εισβολή λαθρομεταναστών, το λανθασμένο σωφρονιστικό σύστημα που κατ’ ουσία έχει καταργήσει τις ποινές και οι δικαστικές αποφάσεις πλέον έχουν χαρακτήρα αναγνωριστικό, με αποτέλεσμα η ποινή να μην είναι ανασταλτικός παράγων για τον εγκληματία. Πολύ έχει συμβάλει και η ελλιπής αστυνόμευση η οποία οφείλεται σε ιδεοληψίες των κυβερνόντων.

 

Τι λάθη παρουσιάζει το σωφρονιστικό σύστημα;

Η ποινή δεν είναι ανταπόδοση του κακού που επέφερε ο κατάδικος αλλά έχει σκοπό την επαναφορά του δράστη στη νομιμότητα και την αποτροπή τρίτου από την τέλεση εγκληματικής πράξης. Αυτά επιτυγχάνονται με την επιβολή της ποινής και με τον τρόπο έκτισης της, που προσδιορίζει το σωφρονιστικό σύστημα. Το σύστημα αυτό είναι σε λάθος κατεύθυνση. Αντί να αποθαρρύνει  προτρέπει στην τέλεση του εγκλήματος. Έχουν νομοθετηθεί πλήθος περιπτώσεων, εν όψει της αποσυμφόρησης των φυλακών, που συμβάλλουν στη μείωση των ποινών μέχρι εκμηδενισμού, που σημαίνει ατιμωρησία. Αυτό αποθρασύνει τους εγκληματίες και αποθαρρύνει τις διωκτικές αρχές. Τελικά δεν προκύπτει μείωση του αριθμού των κρατούμενων αλλά αύξηση. Το προσωπικό των φυλακών είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον αριθμό των κρατουμένων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβάλλει την τάξη και οι κρατούμενοι δεν ελέγχονται αποτελεσματικά. Στον Κορυδαλλό που είναι η μεγαλύτερη φυλακή της χώρας με 1800-2000 κρατούμενους, στις πτέρυγες που κρατούνται περίπου 500 άτομα, απασχολούνται 2-3 υπάλληλοι σε κάθε βάρδια. Εκτός από αυτά σε κάθε φυλακή κρατούνται πολύ περισσότεροι κρατούμενοι από τους προβλεπόμενους για αυτήν. Για τη Δικαστική Φυλακή του Κορυδαλλού η προδιαγραφή είναι μέχρι 800 άτομα και κρατούνται 2.000. Ενώ προβλέπεται διαχωρισμός των κρατουμένων ανάλογα με την ποινή δεν γίνεται και κακούργοι κρατούνται μαζί με κατάδικους σε πλημμελήματα. Επίσης οι πειθαρχικές ποινές είναι πολύ επιεικείς και δεν προβληματίζουν τους κρατούμενους. Η κατάσταση στις φυλακές έφτασε πλέον σε σημείο ώστε οι υπάλληλοι να φοβούνται τους κρατούμενους.

 

Πιστεύετε ότι η αστυνόμευση είναι ελλιπής, και γιατί συμβαίνει αυτό;

Δεν το πιστεύω, το νοιώθω καθημερινά όπως το νοιώθει όλος ο κόσμος. Δεν υπάρχει αστυνομία στους δρόμους. Ελάχιστοι κυκλοφορούν και μόνο με τις μηχανές. Όμως και αυτοί για πολλούς λόγους δε μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Δεν αφήνονται να επιτελέσουν το καθήκον τους όπως το προβλέπει ο νόμος αλλά εντέλλονται από την εκάστοτε πολιτική εξουσία που θα επέμβουν και πως. Εκτός από αυτά, οι ίδιοι αποθαρρύνονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, όταν βλέπουν τους εγκληματίες που με κίνδυνο της ζωής τους συνέλαβαν και οδήγησαν στη δικαιοσύνη, ενώ καταδικάστηκαν, να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

 

Πιστεύετε ότι υπάρχει μεγάλη ανεργία, πως κατά τη γνώμη σας θα μπορούσε να μειωθεί;

Η ανεργία καλπάζει αλλά και όσοι έχουν δουλειά ή δεν αμείβονται κανονικά ή υποαπασχολούνται και είναι στον απόλυτο έλεγχο του εργοδότη. Οι νέοι μας αναγκάζονται να ξενιτεύονται για να βρούνε δουλειά. Η ιδιωτική πρωτοβουλία στην επιχειρηματική δραστηριότητα έχει κυνηγηθεί από τους εκάστοτε κυβερνόντες με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξαφανιστούν προς όφελος των πολυεθνικών. Η εγχώρια παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλή και η χώρα έχει κατακλειστεί από εισαγωγές ξένων προϊόντων. Το χρήμα είναι δυσεύρετο για τον Έλληνα. Με τη φορολογία γίνεται ληστεία σε βάρος του πολίτη από το κράτος. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο αγρότης, ο ψαράς να βοηθηθούν να επιχειρήσουν ξανά, να παράγουν προϊόντα ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές ή τουλάχιστον να μειωθούν. Πρέπει η φορολογία να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα, να μη νοιώθει ο φορολογούμενος ότι ληστεύεται από το κράτος. Στον Έλληνα αρέσει η εργασία και ξέρει να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα. Αν βοηθηθεί θα ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις και το πρόβλημα της ανεργίας θα λυθεί. Οι πολυεθνικές όπου εγκαθίστανται εκτός τον άλλων δημιουργούν και ανεργία.

 

Για την παιδεία τι πιστεύετε;

Έχω τη γνώμη ότι η παιδεία πρέπει να εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Να βοηθά τον εκπαιδευόμενο να γίνει ολοκληρωμένη σωστή προσωπικότητα και καλό επαγγελματία για να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια. Δε πιστεύω ότι σήμερα η παιδεία που εφαρμόζεται στην Ελλάδα πετυχαίνει αυτούς τους σκοπούς.

 

Για το χρέος τι έχετε να μας πείτε;

Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το χρήμα του χρέους δεν το φάγαμε μαζί, όπως προσπάθησαν να μας πείσουν ορισμένοι που δέχονται ότι έφαγαν μέρος του. Περίπου δέκα χρόνια τώρα πληρώνουμε το δυσβάστακτο χρέος σε ξένους δανειστές, φτωχύναμε όλοι, και το χρέος αντί να μειωθεί  αυξήθηκε. Με μικρότερο χρέος μας ανάγκασαν να δεχτούμε τα μνημόνια με σκοπό την αποπληρωμή του και τώρα με μεγαλύτερο χρέος ισχυρίζονται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Είναι φανερό ότι μας κορόιδεψαν και δεχθήκαμε να μας απαξιώσουν. Δεν πρέπει να τους πιστεύουμε διότι συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν.

 

Για τους λαθρομετανάστες τι λέτε;

Οι λαθρομετανάστες είναι μια πληγή για τη χώρα. Είναι μία αιτία για την επιδείνωση πολλών κακών στη χώρα μας. Συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση της εγκληματικότητας, της ανεργίας, στη δυσκολία παροχής υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες, στη μείωση του χρήματος που κυκλοφορεί στη χώρα αφού τις αμοιβές τους τις στέλνουν στην πατρίδα τους. Εκτός αυτών με την αθρόα και ανεξέλεγκτη είσοδο προκύπτει σοβαρός κίνδυνος αλλοίωσης της σύνθεσης του πληθυσμού με όλες της καταστροφικές συνέπειες.

 

Ως θεολόγος πως βλέπετε την κατάσταση στην Εκκλησία μας;

Η ορθοδοξία είναι ένας από τους παράγοντες που διατήρησαν ενωμένους τους Έλληνες ανά τους αιώνες και βοήθησαν στην δημιουργία του Ελληνικού Κράτους. Σήμερα με την υφαρπαγή της εξουσίας από πρόσωπα τα οποία στην πλειοψηφία τους δηλώνουν άθεοι, αυτός ο παράγοντας της συνοχής των Ελλήνων, με τις αποφάσεις τους, κινδυνεύει και μπορεί να υπάρξουν τραγικές για μας συνέπειες.

 

Στις 14-3-2019 είχατε προγραμματίσει συγκέντρωση, στην οποία θα μιλούσε ο κ. Βελόπουλος σε αίθουσα του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, η οποία τελικά δεν έγινε. Μπορείτε να μας πείτε γιατί ματαιώθηκε;

Πράγματι είχε προγραμματισθεί αυτή η ομιλία και ο κόσμος που μας ακολουθεί προσήλθε στο χώρο, όμως μια μικρή ομάδα νεαρών κατέλαβε την αίθουσα αιφνιδίως και τον γύρο χώρο και εμπόδισε την είσοδο σε όλους. Στο χώρο υπήρχε αστυνομική δύναμη, αρκετή για την επιβολή της τάξης, όμως για λόγους που δε γνωρίζουμε δεν επενέβη. Μπορούσε η ομιλία να πραγματοποιηθεί σε άλλη αίθουσα του Δήμου και το ζητήσαμε αυτό από τον κ. Δήμαρχο που ήταν παρών αλλά για λόγους που δεν μας εξήγησε αρνήθηκε την παραχώρησή της. Υπομνήθηκε στον κ. Δήμαρχο ότι δεν πρέπει να  αφήνονται ολίγοι νέοι να επιβάλουν τις παράνομες επιθυμίες τους και να ρυθμίζουν τις αποφάσεις του Δήμου, γιατί αυτό τους οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, και ο Δήμος έχει ιστορία σε τέτοιες καταστάσεις, δεν πρέπει να λησμονείται ότι προ ετών στην περιοχή του Δήμου, παρόμοια ομάδα νεαρών έριξε βόμβα μολότοφ σε άλλο νεαρό που καθόταν μόνος του στο πάρκο και τον έκαψε. Παρ’ όλα αυτά η ομιλία ματαιώθηκε.

 

Εν όψει των εκλογών τι προτείνετε στους αναγνώστες μας;

Καλώ τους αναγνώστες σας όπως και όλους τους Έλληνες να στρατευθούν μαζί μας για να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο, να βρούμε μαζί τη χαμένη ελπίδα, τη δυνατότητα να κάνουμε όνειρα για το μέλλον και το χαμόγελο που μας στέρησαν. Αυτά μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα πετύχουμε.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Φραγκιαδάκη

Και γω σας ευχαριστώ

One comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *