ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟΥ

Ένα απόγευμα συναντήσαμε τον Δημήτρη Καλαποθαράκο*, στο ΓΟΝ.ΙΣ. και συζητήσαμε για την ανατροφή του παιδιού και τη προστασία της παιδικής ηλικίας.

Δημήτρη, καλησπέρα, να σε ρωτήσουμε πως γίνεται σήμερα ένας γονιός να ανατρέφει τα παιδιά του καλά και ταυτόχρονα να διατηρεί το γάμο του ισχυρό και ευτυχισμένο;

ΓΟΝΙΣΚαλησπέρα και σε εσάς. Είναι μια «δύσκολη ερώτηση», όμως οι πραγματικά δύσκολες ερωτήσεις για την ανατροφή του παιδιού αρχίζουν πριν την έλευση του πρώτου παιδιού, όπως: Τι γνωρίζουν οι ενήλικες για την ανατροφή των παιδιών του; Είμαστε σε θέση να γίνουμε καλοί γονείς, να εργαζόμαστε ή να έχουμε και καριέρα και ταυτόχρονα να έχουμε ένα ευτυχισμένο γάμο; Θα νοιώθουμε και οι δύο ενθουσιασμένοι με την απόκτηση παιδιών; Συμφωνούμε και οι δύο πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουμε γονείς; Είμαστε πρόθυμοι και οι δύο να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε το γάμο μας να ευημερήσει; Θα απολαμβάνουμε την ιδιότητα του γονέα στον ίδιο βαθμό και αν όχι πόση σημασία έχει αυτό; Η λήψη των αποφάσεων για το γάμο και την ανατροφή του παιδιού θα γίνεται με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιεί εξίσου και τους δύο;

καλαποθαράκος

Δύσκολα όντως τα ερωτήματα που θέτεις. Φαντάζομαι οι περισσότεροι γονείς δεν τα έχουν σκεφτεί όλα πριν προχωρήσουν σε τόσο σοβαρά βήματα. Όμως τι γίνεται στην περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια είτε το ζευγάρι είτε το παιδί;

Εκεί έρχεται ο ΓΟΝ.ΙΣ. να βοηθήσει τις οικογένειες και τα παιδιά. Όπως αναφέρει και ο διακριτικός τίτλος, ΓΟΝ.ΙΣ. σημαίνει «Γονεϊκή Ισότητα για το παιδί», και αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε, σε κάθε περίπτωση. Ο ΓΟΝ.ΙΣ. είναι μη-κερδοσκοπικός, πρωτοβάθμιος και πιστοποιημένος από το κράτος, φορέας (ΥΑ Δ23/9208/608 υπ. Εργ.Φ.Ε.Κ.494/1-4-15 τ.2ο), ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006 με σκοπό τη προώθηση και τη βελτίωση των συνθηκών ανατροφής των παιδιών και με τους δύο γονείς, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε αυτή την κατάσταση στους νέους γονείς και τους νέους εν γένει, μέσω προσωπικής επαφής με νομικούς συμβούλους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και παιδοψυχολόγους. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη προσπάθεια παίζει η ευαισθητοποίηση των νέων για τα δικαιώματα των παιδιών, η οποία συμβάλει στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε τους δεσμούς των οικογενειών και να αποφύγουμε μελλοντικά διαζύγια και άλλα προβλήματα.

 

Πολύ σημαντικό το έργο του ΓΟΝ.ΙΣ. για την κοινωνία, πως όμως μπορεί να ωφεληθούν οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα ή προσπαθούν να τα αποφύγουν όταν τα έχουν αντιληφθεί έγκαιρα;

Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η εκπαίδευση των γονέων στον τρόπο να ανατρέφουν από κοινού τα παιδιά τους, παίρνοντας μαζί τις αποφάσεις για την οικογένεια τους χωρίς συγκρούσεις. Άλλωστε «η από κοινού ανατροφή» είναι μόνη βιώσιμη λύση που μπορεί να αντιμετωπίσει τις σημερινές δύσκολες προκλήσεις της καθημερινότητας και των δύο γονέων που εργάζονται. Είναι επίσης ο μοναδικός τρόπος να αντιστρέψουμε τα δημογραφικά δεδομένα. Αναγνωρίζοντας αυτές τις ανάγκες, λειτουργεί στο φορέα μας «Κέντρο στήριξης Οικογενειακών Σχέσεων», «Σχολές Γονέων», «Ομάδα προσωπικής βελτίωσης», «Ομάδες διαχείρισης συναισθημάτων και κρίσεων». Επίσης, υπάρχει «Πρόγραμμα εκπαίδευσης αποτελεσματικού γονέα 50 ωρών» και παράλληλα «Δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά», και κάθε Πέμπτη «ανοιχτή ομάδα συνάντησης».

 

Και μπορεί οποιοσδήποτε να έρθει;

Φυσικά μπορεί οποιοσδήποτε. Έχουν έρθει και ωφεληθεί πολλοί γονείς με παιδιά, είχαμε και έχουμε συνεργασία με πολλούς συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και παράλληλα με Συλλόγους Δασκάλων. Είμασταν και παραμένουμε ανοικτοί σε όποιον και όποια χρειάζεται βοήθεια. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας μπορείτε να βρείτε στο www.gonis.org.gr.

 

Και μια τελευταία ερώτηση, άκουσα ότι ετοιμάζετε μια εκδήλωση τον Ιούνιο.

Σωστά ακούσατε. Ετοιμάζουμε μια ημερίδα μαζί με θεατρικό, στα πλαίσια του προγράμματος για την Παιδική Προστασία της Περιφέρειας, το Σάββατο το πρωί, 8 Ιουνίου 2019, στην Ιωνίδειο στον Πειραιά. Το Θεατρικό, είναι μια παιδική παράσταση με τίτλο «Η Πούλια και ο Αυγερινός» και η Ημερίδα που θα προηγηθεί (την ίδια ημέρα) έχει τίτλο «Η Ανατροφή του Παιδιού και η Προστασία της Παιδικής Ηλικίας». Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

 

Δημήτρη, πολλά συγχαρητήρια για το έργο του ΓΟΝ.ΙΣ. Σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες και το χρόνο που μας διέθεσες.

Σας περιμένουμε στις 8 Ιουνίου στην Ιωνίδειο.

(*Ο Δημήτρης Καλαποθαράκος είναι πτυχιούχος Φυσικοθεραπευτής και εκπαιδευμένος διαμεσολαβητής από το ΑΚΕΔ Προμηθεας του ΔΣΑ. Έχει έντονο εθελοντικό έργο στον τομέα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της αιμοδοσίας και της κοινής ανατροφής των παιδιών. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του ΓΟΝ.ΙΣ και έχει διατελέσει Προέδρος ΓΟΝ.ΙΣ. Πειραιά.)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *