ΤΑΖ ΜΑΗΑL…ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΙΩΝΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου

DIMANTI1«Θα έπρεπε η ενοχή να αναζητά άσυλο εδώ / σαν κάποιον που συγχωρέθηκε / και ελευθερώνεται από την αμαρτία / θα ’πρεπε ο αμαρτάνων να φτιάξει / τον δικό του δρόμο σε αυτό το αρχοντικό / όλες οι παλιές αμαρτίες να ξεπλυθούν / Η θέα αυτού του αρχοντικού / δημιουργεί αναστεναγμούς θλίψης / ο ήλιος και το φεγγάρι δακρύζουν / Σ’ αυτόν τον κόσμο / οικοδομήθηκε αυτό το κτίσμα / για να φανερωθεί με αυτόν τον τρόπο / η δόξα του δημιουργού» (Αυτοκράτορας Σαν Γιαχάν Α΄)

Το Taj Mahal ή «white pearl», αυτό το έμβλημα του αιώνα στον έρωτα, το σύμβολο αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιούμα, στην Άγκρα της Βόρειας Ινδίας. Η έκταση που καταλαμβάνει το κυρίως μαυσωλείο και όλο το συγκρότημα είναι ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 580χ350 μέτρα. Είναι χτισμένο από λευκό μάρμαρο ενώ τα δυο παραπλήσια κτΔΙΑΜΑΝΤΙ2ίρια, το τέμενος και το τζαβάμπ είναι χτισμένα από κόκκινο ψαμμίτη. Οι μαρμαρένιοι τοίχοι του αποτελούνται από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους όπως ρουμπίνια, διαμάντια και μαργαριτάρια. Συνδυάζει στοιχεία Περσικής, Τουρκικής και Ινδικής αρχιτεκτονικής.

Ο Μογγόλος Αυτοκράτορας Σαν Γιαχάν Α΄ ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κατασκευάσουν «ένα τέτοιο μνημείο για την σύζυγο του Μumtazmahal που να αφηγείται τον έρωτά του μέχρι την αιωνιότητα». Το μνημείο στην μνήμη της γυναίκας του ξεκίνησε το 1632 και για να ολοκληρωθεί χρειάστηκαν 22 χρόνια. Δούλεψαν για την κατασκευή του 20.000 εργάτες και δαπανήθηκαν 32 εκ. ρουπία. 2.οοο Φρουροί φυλάγανε το φέρετρο της συζύγου του που ήταν στολισμένο με πέρλες και διαμάντια.

Ο Αυτοκράτορας συΔΙΑΜΑΝΤΙ3νάντησε για πρώτη φορά την Μοντμάζ Μαχάλ στα 16 του χρόνια, περίμεναν να περάσουν 5 χρόνια για να μπορέσουν να παντρευθούν. Παρέμειναν 19 χρόνια παντρεμένοι και απόλυτα ερωτευμένοι, απέκτησαν 14 παιδιά, στην γέννα του 14ου παιδιού η Μοντμάζ Μαχάλ (η κορόνα του παλατιού) του πέθανε. Ο Αυτοκράτορας μετά τον θάνατο της απομονώθηκε για 1 χρόνο θρηνώντας τον χαμό της. Αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μνημείο στην μνήμη της που όμοιό του να μην μπορεί να υπάρξει.

Το Taz Mahal περιλαμβάνεται από το 1983 στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και δυστυχώς μέσα στην επόμενη πενταετία υπάρχει ορατός κίνδυνος να καταρρεύσει καθώς είναι χτισμένο πάνω σε ξύλινα θεμέλια βυθισμένα σε πηγάδια, τα οποία τροφοδοτούνται από τον ποταμό Γιούμα, όμως ο ποταμός καταστρέφεται και η στάθμη του μειώνεται πέντε πόδια κάθε χρόνο,με αποτέλεσμα τα θεμέλιά του να σαπίζουν. Εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων τα έργα συντήρησης καθυστερούν και το 358 χρόνων περίφημο Μαυσωλείο της Ινδίας που προσελκύει 4 εκ.τουρίστες τον χρόνο απειλείται.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *