Ταξίδι στη Δράμα

καταφυγιώτηςΠόλη της Μακεδονίας στους πρόποδες του όρους Φαλακρού, σε μια περιοχή κατάφυτη με πολλά νερά είναι χτισμένη η Δράμα. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την παραφθορά του ύδραμα, λόγω της αφθονίας των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή. Το ίδιο καταπληκτικό όνομα φέρει και το ξενοδοχείο διαμονή μας Hydrama Grand Hotel, που βρίσκεται στον απόλυτο ενεργειακό χώρο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας στο κέντρο της πόλης.

 

Στις αρχές των ελληνιστικών χρόνων δημιουργήθηκε πολίχνη, οι κάτοικοι της οποίας καλλιεργούσαν την ά μπελο και λάτρευαν το Θεό Διόνυσο.

Ο Διόνυσος ο μασκοφόρος Θεός της έκστασης και της γονιμότητας, του έρωτα και της χαράς επέλεξε την περιοχή αυτή.

Προικισμένος τόπος, ηπειρωτικό κλίμα, ευεργετικοί άνεμοι, χαμηλό υψόμετρο 200-450 μέτρα, αργιλοαμμώδες έδαφος, συμβάλλουν στην καλλιέργεια των πιο διάσημων ευρωπαϊκών ποικιλιών οίνου.

Τα σημαντικότερα οινοποιεία είναι δράμαΚτήμα Λαζαρίδη, Κτήμα Παυλίδη, επισκέψιμα οινοποιεία που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα οινοποιεία του Bordeau.

 

Από τον 18ο αιώνα αρχίζει στην περιοχή της Δράμας η καλλιέργεια του καπνού που επιφέρει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Την ανάπτυξη αυτή μαρτυρούν έως σήμερα οι καπναποθήκες και οι λαμπερές κατοικίες των καπνεμπόρων της.

Η καπναποθήκη Αναστασιάδη στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας μνημείο και έργο τέχνης, η καπναποθήκη Σπίρερ, δημιούργημα αυστριακού αρχιτέκτονα, αποτελεί δείγμα της αρχιτεκτονικής ειδικής χρήσης και λειτουργίας.

Αξίζει να επισκεφθείτε:

1) το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας ειδυλλιακή τοποθεσία στο κέντρο της πόλης με πηγές, λιμνούλες, καταρράκτες και παραδοσιακούς νερόμυλους. Έχει συμπεριληφθεί στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης. Καταλαμβάνει μια έκταση 60 στρεμμάτων και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό υδροβιότοπο, όπου ζουν πάπιες, χήνες και κύκνοι.

2) Το δάσος της Ελατιάς, εβδομήντα χιλιάδες εκτάρια οργιαστικής βλάστησης πάνω στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ένα αυθεντικό και ανεπανάληπτο μουσείο της φύσης.

3) Εκτός Δράμας επιβάλλεται η επίσκεψη στο σπήλαιο Αγγίτη. Είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου με μήκος 21 χιλιόμετρα. Μέσα στο σπήλαιο τις εντυπώσεις κλέβουν οι λευκοί και οι χαρακτηριστικοί κόκκινοι σταλακτίτες. Το μεγάλο μέγεθος των σταλακτιτών γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε πως αυτοί μεγαλώνουν μόλις ένα εκατοστό ανά αιώνα.

Πολύ κοντά βρίσκεται και ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης, το σπήλαιο Αλιστράτης με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς.

Δείτε επίσης το αρχαιολογικό μουσείο και το βυζαντινό μουσείο για να μυηθείτε στην απέραντη ιστορία της πόλης.

Στο Παγγαίο σε υψόμετρο 753 μέτρα στα όρια νομού Σερρών-Καβάλας βρίσκεται το παλαιότερο μοναστήρι σε Ελλάδα και Ευρώπη, η Παναγία Εικοσιφοίνισσα, με την αχειροποίητη θαυματουργή εικόνα και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας.

Στη Δράμα και τις γύρω περιοχές υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για όσους τις αγαπούν.

Ξεκινώντας με σκι και snowboard για τους χειμερινούς μήνες και συνεχίζοντας με ορειβασία, πεζοπορία, αναρρίχηση και mountain bike.

Πριν φύγεις όμως από την Δράμα θα πρέπει να δοκιμάσεις το βωλακιώτικο λουκάνικο, πέστροφα στο Κεφαλάρι, ξακουστή πατάτα Νευροκοπίου, χαλβά Κυργίων και τα τοπικά κρέατα.

Σωκράτης Καταφυγιώτης

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *