ΤΑ εξι ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ από ΤΟΝ ΚΙΚΕΡΩΝΑ

 

Γράφει η Μαρία Ν. Ταστσόγλου

τατσογλουΟ Κικέρων ήταν Ρωμαίος πολιτικός, άνθρωπος των γραμμάτων, ρήτορας, φιλόσοφος, δικηγόρος, συγγραφέας, ποιητής και κριτικός που έζησε τον πρώτο αιώνα προ Χριστού. Σε μία από τις πραγματείες του περιέγραψε έξι λάθη που έκανε ο άνθρωπος (τότε στην εποχή του), τα οποία συνεχίζουμε κι εμείς σήμερα να κάνουμε τα ίδια κι απαράλλαχτα. Είναι λάθη διαχρονικά, που κάνουμε όλοι οι άνθρωποι σε όλες τις εποχές, γιατί έχουμε ως ορμητήριο των πράξεών μας τον εγωισμό και ως κριτήριο τη φιλαυτία και τη μικροψυχία.

Τα 6 λάθη του ανθρώπου κατά τον Κικέρωνα είναι:

  1. Η ψευδαίσθηση ότι το προσωπικό όφελος αποκτάται με το να συνθλίβουμε τους άλλους.
  2. Η τάση μας να ανησυχούμε για πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν ή να διορθωθούν.
  3. Η επιμονή μας ότι κάτι είναι αδύνατο να γίνει, επειδή δεν μπορούμε εμείς να το επιτύχουμε.
  4. Η άρνησή μας να παραμερίζουμε τις προτεραιότητες που είναι ασήμαντες.
  5. Η παραμέληση της ανάπτυξης και της καλλιέργειας του νου και η απροθυμία να αποκτήσουμε τη συνήθεια να διαβάζουμε και να μελετάμε.
  6. Η τάση να αναγκάζουμε τους άλλους να σκέφτονται και να ζουν όπως εμείς.

(Μάρκους Τούλιους Κικέρων, 106 π. Χ. – 43 π. Χ.)

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση των έξι αυτών λαθών που κάνουμε ΟΛΟΙ μέχρι ΣΗΜΕΡΑ. Εκείνο που χρειάζεται είναι να προτείνουμε στους εαυτούς μας μερικές ιδέες, ώστε να γίνουμε ικανοί κάποτε να αποφεύγουμε τα λάθη αυτά, για να ζήσουμε τη ζωή μας καλύτερα, ποιοτικότερα και αποδοτικότερα, να αποκτήσουμε χαρά και ικανοποίηση για ό, τι κάνουμε και να γνωρίσουμε την ευτυχία χωρίς να την ψάχνουμε εκεί που δεν υπάρχει.

Και πρώτα απ’ όλα το προσωπικό μας όφελος (1) θα το βρούμε μέσω της δικής μας εργασίας και της δικής μας ανάπτυξης, συνέπειας, επιμέλειας και καλής συνεργασίας με τους άλλους. Το να τους μειώνουμε δεν σημαίνει ότι ανεβαίνουμε εμείς. Αντίθετα γινόμαστε μικροπρεπείς και δειλοί.

Όταν ανησυχούμε για πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν (2), πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό; Μπορώ να το ελέγξω; Αν όχι, το αφήνω. Αν ναι, τότε, χωρίς να ανησυχώ, προσανατολίζομαι προς την κατεύθυνση της αλλαγής. Και στις δύο περιπτώσεις η ανησυχία είναι περιττή.

Μη λέμε ότι κάτι είναι αδύνατο να γίνει, επειδή δεν μπορούμε εμείς να το κάνουμε (3). Εμείς τώρα που διαβάζουμε αυτό το άρθρο δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα αυτοκίνητο ή ένα κινητό τηλέφωνο, όμως κάποιοι άλλοι τα κατασκεύασαν. Άρα αν δεν βρίσκουμε εμείς τη λύση, ας αποταθούμε σε κάποιον που ενδεχομένως να τη βρει. Ας παραδεχτούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι εφευρετικότεροι από μας, άνθρωποι που βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά.

Ας αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά. Μη δίνουμε προτεραιότητα σε ασήμαντες υποθέσεις (4), που μοναχά μας κλέβουν χρόνο, ζωτικότητα και ενέργεια. Μη μας απασχολεί αποκλειστικά η δική μας μικρή καθημερινότητα κι ας ασχοληθούμε με έργα για το κοινό καλό, ας συνεισφέρουμε στη λύση κοινωνικών προβλημάτων. Η απειροελάχιστη βοήθειά μας θα είναι μεγάλη για ένα σπουδαίο έργο!

Να αφιερώνουμε χρόνο για την ανάπτυξη του νου (5) και την καλλιέργεια της ψυχής μας. Να διαβάζουμε βιβλία με πνευματικό περιεχόμενο, να ακούμε εκπομπές και διαλέξεις που εξυψώνουν τον νου, που αναφέρονται στην αυτοβελτίωση και την κριτική σκέψη.

Είναι ψυχικά και πνευματικά οδυνηρό να αναγκάζουμε τους άλλους να σκέπτονται και να ζουν όπως εμείς (6). Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Όσοι οι άνθρωποι υπάρχουν τόσα είναι και τα σκεπτικά. Ας αφήσουμε τον άλλον να είναι ο εαυτός του. Έχει το δικαίωμα να σκέπτεται και να ζει όπως εκείνος θέλει. Ο καθένας από μας ας ασχοληθεί με τα δικά του σχέδια, τις δικές του επιδιώξεις κι ας γεμίσει τη ζωή του βρίσκοντας στόχους, για να φτάσει στον σκοπό της ζωής του. Είναι το σημαντικότερο όλων να ξέρουμε ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας. Τον ξέρουμε; Ας αφήσουμε, λοιπόν, και τους άλλους να βρουν τον δικό τους σκοπό.

Γνωρίζοντας, επομένως, τα λάθη αυτά που κάνει η ανθρωπότητα τόσους αιώνες τώρα, ίσως να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και αυτό θα είναι μια μεγάλη ελπίδα για την μελλοντική κοινωνία.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *